Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Разпети петък е – най-тъжният ден за християните

Общество

Разпети петък е – най-тъжният ден за християните

Разпети петък е – най-тъжният ден за християните - Tribune.bg
Снимка:

Тази година няма да се минава под Плащаницата

Днес е Разпети петък – най-тъжният за всички християни. Иисус Христос бил разпитван и обвинен в богохулство и бунт, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла „Разпни Го“, му издал тежка присъда.

Иисус трябва да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за да бъде обвинен в богохулство и съден според юдейските закони. След като не успяват с тази стратегия, съдиите Го обвиняват, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Така те Го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: „Разпни го, разпни го“. Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз „Осанна, Осанна“.

Пилат си измива ръцете, за да не падна кръвта на Христа върху него и Го предава на войниците. За присмех те възлагат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота - лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници.

По традиция християните отиват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. В храмовете се изнася Светата Плащаница и  вярващите преминават под нея в израз на почит и преклонение пред Божия син.

Тази година заради пандемията от COVID-19 няма да се докосва и целува Плащаницата, няма да се минава под нея. Няма да се раздават цветя и здравец.

Св. Синод на БПЦ - БП призова вярващите да спазват стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на COVID-19.

Поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние от 2 метра един от друг.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети