Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Разширява се кръгът на лицата, които могат да унаследят втората пенсия

Общество

Разширява се кръгът на лицата, които могат да унаследят втората пенсия

Снимка:

В предложения проект на Кодекса за социално осигуряване се разширява кръгът на лицата, които могат да унаследят втората пенсия. Съгласно Закона за наследството са изброени всички – по права и сребрена линия, които имат право да унаследят парите, останали в индивидуалните партиди на осигурени или починали лица. Това обяви пред журналисти председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента Хасан Адемов, след като бяха приети промените в Кодекса на второ четене в комисията.
По думите на председателя днес е приключила тригодишната сага, на ниво комисия, по приемането на кодекса, който решава проблемите с фазата на изплащане, съобщава БГНЕС.

Съгласно новостите достъп до средствата вече освен съпруг, съпруга и деца, ще имат и братя, сестри, синове, дъщери и др. Според Адемов, обаче най-важното в приетите промени е, че хората ще получат брутния размер на средствата, които са в индивидуалните им партиди като той е гарантиран.

„Хората ще имат право на избор в зависимост от размера на средствата дали да получат допълнителна пожизнена пенсия за старост, дали да получат разсрочения вариант или да получат еднократно плащане, ако средствата в партидата им е под трикратния размер на минималната пенсия за осигурителен стаж“, поясни той и добави, че към тази мярка ще се пристъпи, ако в осигурителната сметка на лицето има под 900 лв.

От думите на депутата от ГЕРБ и вносител на законопроекта Светлана Ангелова стана ясно, че с промените са гарантирали правата на бъдещите пенсионери от втория стълб и уточни, че изплащането на втората пенсия ще започне от 1 септември и тя ще бъде получена от 17 000 жени.

От двете най-големи синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ възразиха срещу част от промените. Ася Гонева заяви,че най-притеснителното в случая е, че депутати предлагат допълнителни текстове, които са повече от тези, които е предложил вносителя. Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ заяви, че тези промени обслужват интересите на частните пенсионни дружества.

„Задължението на частните пенсионни дружества да отпускат задължително пожизнена пенсия по същество се отменя, като се дава възможност за изплащане на парите накуп или разсрочено. Това се налага поради факта, че те нямат достатъчно пари в партидите, с които да гарантират изплащането на пожизнените пенсии. За пореден път се отсрочва възможността за прехвърляне към НОИ с една много дълга перспектива“, коментира тя.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още