Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Разтоварват на ръка заседналия кораб край Камен бряг

Общество

Разтоварват на ръка заседналия кораб край Камен бряг

Снимка:

Азотните торове от заседналия край скалите на Яйлата кораб Vera SU ще бъдат разтоварени на ръка, като тече подготовка затова, съобщи за Нова тв началникът на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров. По думите му държавата е впрегнала целия си ресурс за разрешаване на проблема.

„Морска администрация не е администрация, която може пиратски да превземе един кораб още на първия ден“, посочи кап. Петров, с което отхвърли обвиненията за забавяне или размотаване на институциите.

Вече седми ден заседналият в скалите на Камен бряг кораб продължава да създава опасност за екокатастрофа в района със своя товар, тъй като торове и гориво могат да попаднат във водата, а местността е защитена територия.

Едва вчера транспортният министър издаде заповед корабът да бъде изтеглен.

Борислав Сандов от Зелените, част от коалиция „Демократична България“, обвини управляващите в престъпно бездействие.

„В законодателството има разписани стъпка по стъпка кой какво трябва да върши в подобна ситуация“, настоя Сандов и призова за спешно свикване на кризисен щаб, за да се предотврати екологична катастрофа. Екоактивистът е убеден, че въпросът със заседналия кораб трябва да се решава на национално ниво, тъй като нито местната администрация, нито Морска администрация са се справили след инцидента.

„Ясно е, че собственикът не желае да плати и това размотаване идва точно поради тази причина, в опит да прехвърли отговорността към някой друг“, посочи Сандов. 

Сандов нарече случващото се абсурдно и отбеляза, че директорът на „Морска администрация“ не може да бъде вдигнат от дивана, за да започне да работи онова, което му е вменено по закон.  


Топ новини

виж още

Актуална тема