Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Регионалният министър: Няма опасност България да остане без зимно почистване

Общество

Регионалният министър: Няма опасност България да остане без зимно почистване

Регионалният министър: Няма опасност България да остане без зимно почистване - Tribune.bg
Снимка:

За седем месеца на „Хемус“ нищо не е строено, възмутен е Иван Шишков

Няма опасност България да остане без зимно почистване на пътища, дори и при засилване на финансовата криза. Това обяви пред Нова телевизия служебният регионален министър Иван Шишков.

„Старото ръководство на АПИ не си беше направило труда да направи каквото и да било по тази тема“, заяви Шишков. И допълни, че в следващите две седмици се очакват оферти от фирмите, които биха желали да изпълняват тези дейности.

Пътните фирми да не обжалват търговете за зимно почистване, за да няма забавяне. За това се е разбрал министърът на регионалното развитие и благоустройство в служебния кабинет.

„Колко ще ни струва зимното поддържане зависи от това каква ще е зимата. Ако е тежка и има много сняг, ще ни струва повече. Но по-важното беше как ще осигурим почистването, защото старото ръководство на АПИ не беше направило нищо“, посочи той.

Той коментира и ремонтите на пътища. „Бяха организирани едни конкурси за текущи ремонти за три години. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) веднъж ги отмени и те бяха направени втори път, но отново ще бъдат проверявани. Моите съмнения са, че бившето ръководство на АПИ е искало да постави държавата в положение, в което да няма никакъв друг избор, освен да се удължат за втори път старите договори“, каза Шишков.

Той изрази увереност, че властта и строителният бранш ще постигнат споразумение за поддръжката на пътищата. Според министъра работата на въпросните фирми зависи изцяло от подхода на държавата и тя трябва да определи точни правила, които да се следват при извършването на основните и текущи ремонти.

„Спорът за ремонтите на пътища при предния кабинет беше между държавни институции, а не с бизнеса“, обясни служебният министър.

Шишков заяви, че служебният кабинет планира да направи анализ, в който предстоящите ремонти на пътища да бъдат разделени на три групи – основни, текущи и такива, за които не е ясно към коя от двете предходни групи принадлежат. Въпросната разбивка ще бъде предоставена на следващото Народно събрание.

„Бях неприятно изненадан от факта, че там, където можеше да се плаща за „Хемус“ 1, 2 и 3 и други инфраструктурни проекти, всъщност не е плащано. Така, на практика, за седем месеца там нищо не е строено“, каза още регионалният министър.

Той увери, че държавата ще помогне на потърпевшите от пороя в Карлово със средства от Фонда за бедствия и аварии.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети