Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Река Струма преля и наводни къщи в Благоевград

Общество

Река Струма преля и наводни къщи в Благоевград

Снимка:

Евакуират вилна зона край Бургас

Високата вълна, следствие на изпускането на язовир „Студена“ и придошлите съставни реки, вдигна нивото на река Струма с още един метър, като има залети къщи в Благоевград, съобщава БГНЕС.

Трите къщи, които се намират под кръговото кръстовище на Е-79 и АМ „Струма“, са залети. Въпреки изградената от собствениците ограда, водата е проникнала в дворовете. Залята е и отбивката от Е-79 към село Долно Церово. Водата е прехвърлила 50 см ограда и е минала от двете страни на жп линията София-Кулата.

Река Струма за първи път достига отново същото ниво, както по време на големите наводнения от 4-5 декември 2010 г. Тази нощ имаше две свлачища на Кресненското дефиле, те бяха своевременно почистени, защото бяха само в едната лента.

Бедствието засегна и Югоизточна България. От Община Бургас съобщиха, че Информационната система за управление на водите и риска от наводнения на територията на общината е оповестила навреме за предстояща опасност от наводнения заради поройните дъждове през последните няколко дни. 28 л за 24 часа е измереното количество дъжд в Станцията на Извор. За периода 8-12 януари количеството дъжд на територията на общината е 95 л/кв.м.

Местните власти евакуират вилна зона Черниците край Бургас заради опасност от наводнение, съобщава в. „24 часа“. Обитателите на 20 къщи са били предупредени да се евакуират по разпореждане на кмета Димитър Николов, след като в 5,30 ч. тази сутрин Информационната система за управление на водите и оповестяване на риск от наводнения е отчела повишени нива в района на вилното селище.

С разрешение на дежурните на "Лукойл Нефтохим" служители на УКОРС са вдигнали т.н. "саваци" на дигата, с които се е увеличила пропускливостта на водата.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още