Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Реконструкцията на трамвай номер 5 започва в събота, ще продължи 2 години

Общество

Реконструкцията на трамвай номер 5 започва в събота, ще продължи 2 години

Снимка:

За времето на ремонта ще бъдат пуснати автобуси, които ще заместват трамваите

В събота започва ремонтът на трамвайното трасе на трамвай номер 5 в участъка от Съдебната палата до кв. „Княжево“. Това обяви зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов при представяне на по проекта „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, предаде БГНЕС.

Джоргов обясни, че ремонтът ще се извърши в два етапа, в рамките на две години. За времето на ремонта ще бъдат пуснати автобуси, които ще заместват трамваите.

Зам.-кметът обяви, че през първата година ще се реконструира участъкът от площад „Македония“ до „Бъкстон“ и съответно от събота ще бъде затворен. След година ремонтът ще продължи оттам до „Княжево“.

Джоргов обясни, че вече са закупени 13 нископодови трамвая, които са у нас и в момента се движат по линия номер 18. Той посочи, че в рамките на проекта ще бъде извършена реконструкция на железния път, ще бъде подменена контактно-кабелната мрежа, ще бъдат изградени нови перони, спирконавеси и видеонаблюдение; включен е ремонт на платната на ул. „Алабин“ и в „Княжево“, а по бул. „Македония“ ще бъде изграден линеен парк.

„Въпреки изграждането на линеен парк, зона за отдих и велоалея се запазват над 70% от местата за паркиране в участъка. Ще поискаме от Столичния общински съвет да разреши на хората, които са си закупили стикери за паркиране, да имат право да паркират в съседните подзони“, заяви той.

От думите му стана ясно още, че стойността на ремонта е 115 млн. лева, от които над 84 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ от Европа, 15 млн. лева са национално съфинансиране, а Столичната община дава 16 млн. лева.

На въпрос дали ще бъдат ремонтирани пътните платна и тротоарите по булевард „Цар Борис III“, зам.-кметът каза, че на този етап не е предвиден, но се търси възможност за ремонта му в бъдеще време, като преди това от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) трябва да кажат дали може да се махнат паветата или не.                                                                                                                                                                                                                                                                                  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още