Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Реконструкцията на трамвай номер 5 започва в събота, ще продължи 2 години

Общество

Реконструкцията на трамвай номер 5 започва в събота, ще продължи 2 години

Снимка:

За времето на ремонта ще бъдат пуснати автобуси, които ще заместват трамваите

В събота започва ремонтът на трамвайното трасе на трамвай номер 5 в участъка от Съдебната палата до кв. „Княжево“. Това обяви зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов при представяне на по проекта „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, предаде БГНЕС.

Джоргов обясни, че ремонтът ще се извърши в два етапа, в рамките на две години. За времето на ремонта ще бъдат пуснати автобуси, които ще заместват трамваите.

Зам.-кметът обяви, че през първата година ще се реконструира участъкът от площад „Македония“ до „Бъкстон“ и съответно от събота ще бъде затворен. След година ремонтът ще продължи оттам до „Княжево“.

Джоргов обясни, че вече са закупени 13 нископодови трамвая, които са у нас и в момента се движат по линия номер 18. Той посочи, че в рамките на проекта ще бъде извършена реконструкция на железния път, ще бъде подменена контактно-кабелната мрежа, ще бъдат изградени нови перони, спирконавеси и видеонаблюдение; включен е ремонт на платната на ул. „Алабин“ и в „Княжево“, а по бул. „Македония“ ще бъде изграден линеен парк.

„Въпреки изграждането на линеен парк, зона за отдих и велоалея се запазват над 70% от местата за паркиране в участъка. Ще поискаме от Столичния общински съвет да разреши на хората, които са си закупили стикери за паркиране, да имат право да паркират в съседните подзони“, заяви той.

От думите му стана ясно още, че стойността на ремонта е 115 млн. лева, от които над 84 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ от Европа, 15 млн. лева са национално съфинансиране, а Столичната община дава 16 млн. лева.

На въпрос дали ще бъдат ремонтирани пътните платна и тротоарите по булевард „Цар Борис III“, зам.-кметът каза, че на този етап не е предвиден, но се търси възможност за ремонта му в бъдеще време, като преди това от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) трябва да кажат дали може да се махнат паветата или не.                                                                                                                                                                                                                                                                                  


Топ новини

виж още

Актуална тема