Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ректорът на УНСС: Идеята за сливане на университетите няма да е работеща

Общество

Ректорът на УНСС: Идеята за сливане на университетите няма да е работеща

Ректорът на УНСС: Идеята за сливане на университетите няма да е работеща - Tribune.bg
Снимка:

Ректорите очакват да научат повече за идеята на МОН на общото им събрание на 22 февруари

Идеята за сливане на университетите няма да е работеща. Това каза пред Nova news ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров във връзка с обсъжданите варианти от МОН за сливане на висшите учебни заведения. По думите му подобни действия биха се подкрепили от ректорите, ако зад тях има основателни причини.

На 3 февруари Министерството на образованието и науката (МОН) обяви, че обмисля варианти за обединяване на някои висши училища под различни форми в съответствие със Стратегията за развитие на висшето образование и с цел повишаване на качеството.

От МОН уточниха, че обсъжданите варианти нямат нищо общо с тиражираната информация за създаване на мегаструктури и намаляване на държавните висши училища от 38 на 16.

„На този етап не мисля, че това ще е работещ вариант. Университетите са в преходен период, оценяват ни по нов начин, има и редица пренастройки в системите ни. На 22 февруари предстои общо събрание на ректорите, там очакваме да научим повече за идеята на МОН“, обясни той.

Димитров коментира още, че проблемът с качеството на предлаганото образование в университетите е вечен проблем.

„МОН има достатъчно механизми, чрез които да влияе върху качеството. Системата ни мина през редица реформи. Към момента 30-40% от бюджетите ни са насочени към повишаване на качеството, а не са само за бройка студенти. Ако идеята за сливане е обвързана с оптимизация, не би трябвало да е свързана само с пари“, каза още ректорът на УНСС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати