Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ректори не искат 1500 лв. за асистент, трябва да се вдигнат и другите заплати

Общество

Ректори не искат 1500 лв. за асистент, трябва да се вдигнат и другите заплати

Ректори не искат 1500 лв. за асистент, трябва да се вдигнат и другите заплати - Tribune.bg
Снимка:

Съветът на ректорите излезе с остра позиция срещу постановеното увеличение на минималната заплата на асистентите от 1300 на 1500 лева.

"Решението на предишния кабинет да увеличи парите не е обезпечено, тъй като би следвало освен асистентските възнаграждения да последва и вдигане на останалите заплати на преподаватели на по-високи длъжности", пише в позицията на ръководителите на висшите училища. Те разкриват, че в предварителните разговори с представителите на синдикатите и ръководството на Министерство на образованието и науката изрично са изразили своето несъгласие. В тази връзка, приемането на горепосоченото решение е изненада за тях, тъй като то е в пълен разрез с предварителното им становище.

"Смесването на два отделни по своето естество въпроса, каквито са този за разпределението на отпуснатите допълнително 20 милиона лева, от които българските университети имат огромна нужда, и едновременното определяне на нов минимален праг на основните работни заплати за академичните длъжности, е действие, което ще преобърне изцяло моделите на организиране на бюджетите на университетите и на формиране на работните заплати. Отделената за това сума от 20 милиона лева не покрива многобройните допълнителни съпътстващи разходи, които не са изчислени и включени при определяне на размера на субсидията от страна на държавата", пише Съветът на ректорите. Според тях това решение е неправилно и незаконосъобразно.

"Повишаването на най-ниската работна заплата в академичната йерархия - тази за длъжността „Асистент“, влияе и върху размера на всички останали възнаграждения с постоянен и допълнителен характер, както на академичния, така и на неакадемичния (административен) състав. Това е деликатна структура от взаимовръзки, при която всяка промяна на определен компонент неминуемо повлича след себе си други промени, рефлектиращи върху цялостното финансово състояние на висшите училища. Работата с тях изисква да се спазват академични, научни, управленски и други принципи и баланси", се казва в позицията.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати