Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Решенията на ТЕЛК ще важат до края на септември

Общество

Решенията на ТЕЛК ще важат до края на септември

Решенията на ТЕЛК ще важат до края на септември - Tribune.bg
Снимка:

Министър Ананиев пое инициативата да предложи законови промени

Решенията на ТЕЛК ще важат до 30.09.2020 г. и така ще се избегне струпването на много хора на едно място, като ще бъде намален рискът от заразяване с COVID-19, съобщиха от здравното министерство. За целта Министерството на здравеопазването ще предложи законови промени за удължаване валидността на ТЕЛК-решенията.

Гражданите ще имат на разположение допълнително време, в рамките на което да набавят необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории, бе ангажиментът, който здравният министър Кирил Ананиев пое на среща с майките от гражданската инициатива „Системата ни убива“.

Майките го увериха, че ако срокът на решенията не бъде удължен, здравето на много хора с увреждания и най-вече на децата, ще бъде застрашено. Според тях расте и рискът за хората от малките населени места, които са принудени да пътуват до големите градове, за да подготвят своята медицинска документация за явяване пред съответните ТЕЛК състави.

Друг аргумент, който изтъкнаха пред министър Ананиев от гражданската инициатива е, че има опасност и за онкоболните пациенти, при които за освидетелстване и преосвидетелстване се изисква значителен обем документация.

Министър Ананиев припомни, че с последните нормативни промени в областта на медицинската експертиза ТЕЛК комисиите могат да вземат решение само по документи, без да е наложително явяването за преглед на място. Изключенията са малко и за тях съществуват ясни правила.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети