Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Решено: Заседанията на общинските съвети вече задължително и онлайн

Общество

Решено: Заседанията на общинските съвети вече задължително и онлайн

Решено: Заседанията на общинските съвети вече задължително и онлайн - Tribune.bg
Снимка:

Заседанията на общинските съвети и комисиите към тях вече задължително ще се излъчват и онлайн.

Това решиха на първо четене депутатите със 123 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане" и "Има такъв народ". ДПС и БСП се въздържаха.

Онлайн излъчването ще бъде само за заседанията, които се водят при открити врати. Местните парламенти ще си запазят правото да закриват заседанията си, ако това е необходимо. Излъчването ще бъде в реално време на интернет страниците на общинските съвети. И сега някои от тях излъчват пряко - например тези в София, Варна и Бургас. Решенията за това обаче са на общинско, а не на национално ниво.

Дневният ред на заседанията ще се публикува предварително също. На страницата на общинския съвет вече ще има и регистър с въпроси на граждани към кмета, както и неговите отговори.

В законопроекта на ПП-ДБ бе заложено и всички гласувания вече да са поименно, а след края на заседанията към протокола да се качва и гласуването на съветниците, което обаче предизвика остра реакция в опозицията. Затова и вносителят на законопроекта Йордан Иванов от ДБ прие да се откаже от поименното гласуване.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати