Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Част от ресторантьорите излизат на протест

Общество

Част от ресторантьорите излизат на протест

Част от ресторантьорите излизат на протест - Tribune.bg
Снимка:

„Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Надяваме се да бъдем чути“, заяви Ричард Алибегов преди протеста

Остава напрежението сред ресторантьорите в страната, въпреки обявеното разхлабване на мерките. Част от бранша ще излезе на протест пред Министерски съвет от 12 часа под мотото „Марш на свободата”. Той се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Причината – собствениците на заведения и служителите не са съгласни с идеята да отворят на 1 март, както гласи заповедта на здравния министър от вчера. Те настояват да започнат работа от 1 февруари.

Ресторантьорите искат и спешни финансови мерки. По думите им парите, отпуснати от държавата стигали до тях, но бавно и трудно. Те настояват помощите за затворените заведения заради коронавируса да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано, а работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно.

Преди дни от бранша поискаха оставката на здравния министър Костадин Ангелов.

На протеста пред сградата на Министерски съвет ресторантьорите ще издигнат икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на фирмите, както и да им се разреши да работят. „Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Надяваме се да бъдем чути“, заяви Ричард Алибегов преди протеста.

Според БАЗ около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, като с всеки изминал месец този процент се увеличава.

„Основният дълг и отговорност на СЗБ и БАЗ е да защитават интересите на нашия бранш. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от първа необходимост! Единственото ни желание беше да работим. Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни. Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно.

Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението“, заявяват от сдружението на заведенията.

„Последиците от това са загуба на работни места и фалирали предприемачи. За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ни подкрепят в уречения ден и час! Искаме отваряне на всички затворени бизнеси“, призовават още представителите на бранша.                                                                                                                                


Коментари (1)

Кари Протестират защото ресторантите в хотелите работят, а те не? В хотел човек не може да си приготви храна, затова в хотелите предлагат храна, но без чалга, без бело, без секс труженички. Всички ресторантьори, които искат да работят - работят и предлагат храна за вкъщи. Конкретно за София имам наблюдение, че работят добре. Явно албигеровчето и другите като него не искат работа, не - те искат по-големи компенсации и печалба от другите "екстри"...
27.01.2021 10:04 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема