Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Част от ресторантьорите излизат на протест

Общество

Част от ресторантьорите излизат на протест

Част от ресторантьорите излизат на протест - Tribune.bg
Снимка:

„Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Надяваме се да бъдем чути“, заяви Ричард Алибегов преди протеста

Остава напрежението сред ресторантьорите в страната, въпреки обявеното разхлабване на мерките. Част от бранша ще излезе на протест пред Министерски съвет от 12 часа под мотото „Марш на свободата”. Той се организира от Асоциацията на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Причината – собствениците на заведения и служителите не са съгласни с идеята да отворят на 1 март, както гласи заповедта на здравния министър от вчера. Те настояват да започнат работа от 1 февруари.

Ресторантьорите искат и спешни финансови мерки. По думите им парите, отпуснати от държавата стигали до тях, но бавно и трудно. Те настояват помощите за затворените заведения заради коронавируса да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано, а работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно.

Преди дни от бранша поискаха оставката на здравния министър Костадин Ангелов.

На протеста пред сградата на Министерски съвет ресторантьорите ще издигнат икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на фирмите, както и да им се разреши да работят. „Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Надяваме се да бъдем чути“, заяви Ричард Алибегов преди протеста.

Според БАЗ около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, като с всеки изминал месец този процент се увеличава.

„Основният дълг и отговорност на СЗБ и БАЗ е да защитават интересите на нашия бранш. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от първа необходимост! Единственото ни желание беше да работим. Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни. Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно.

Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението“, заявяват от сдружението на заведенията.

„Последиците от това са загуба на работни места и фалирали предприемачи. За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ни подкрепят в уречения ден и час! Искаме отваряне на всички затворени бизнеси“, призовават още представителите на бранша.                                                                                                                                


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Кари Протестират защото ресторантите в хотелите работят, а те не? В хотел човек не може да си приготви храна, затова в хотелите предлагат храна, но без чалга, без бело, без секс труженички. Всички ресторантьори, които искат да работят - работят и предлагат храна за вкъщи. Конкретно за София имам наблюдение, че работят добре. Явно албигеровчето и другите като него не искат работа, не - те искат по-големи компенсации и печалба от другите "екстри"...
27.01.2021 10:04 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати