Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ресторантьорите са недоволни от декларациите за младежи до 18 години: Поредният кьорфишек

Общество

Ресторантьорите са недоволни от декларациите за младежи до 18 години: Поредният кьорфишек

Ресторантьорите са недоволни от декларациите за младежи до 18 години: Поредният кьорфишек - Tribune.bg
Снимка:

„Това е поредно недоразумение. Не, защото сме против и не искаме предпазване на децата от вредно въздействие, но в случая излишно бюрократизираме“. Такъв коментар даде пред Нова телевизия Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Поводът - обсъжданите промени в закона за младежите до 18-годишна възраст да могат да излизат навън след 22.00 ч. без придружител, само ако носят декларация от родителите си.

Единствено с документа непълнолетните ще могат да влизат в заведения, кина, театри и търговски обекти. Такива ограничения има и сега в някои общини, но целта е промяна на национално ниво. Ресторантьорите обаче са недоволни от въвеждането на тази мярка.

„Ние нямаме контролни функции. Шегуваме се, че така се закачат с нашия сектор, че вече трябва да назначим национална агенция за ресторантьорска сигурност. За пореден път правим излишни документи, които знаем, че всеки може да фалшифицира”, категоричен е Димитров. Той обясни, че и в настоящия момент има закон, който се спазва, а именно лица под 18 години не могат да са в питейни заведения след 22 часа.

 „Сега изкарваме някаква измислена декларация. Ясно е, че това е поредният кьорфишек, който няма да работи”, посочи той.

Решението да няма деца в нощните заведения е на полицията и на редовните проверки в обектите, както и да се налагат глоби.

„Някакъв документ в джоба на дете решение ли е?“, попита той.

Атанас Димитров заяви, че в момента дори в нарушение на закона ресторантьори искат личните карти на младежи в съмнителна възраст под 18 години, когато става въпрос за сервиране на алкохол.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети