Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ретро кафене и трамвай-атракцион скоро отварят врати в Музея за история на София

Общество

Ретро кафене и трамвай-атракцион скоро отварят врати в Музея за история на София

Снимка:

20 дигитални информационни табла ще предоставят полезна информация за туристите в столицата

Ретро кафене и трамвай-атракцион на територията на Музея за история на София скоро ще радват жителите и гостите на столицата. Това стана ясно по време на пресконференция, на която беше представен проекта „Увеличаване на туристическите информационни услуги в трансграничния регион“.

„В рамките на проекта бяха изпълнени дейности, целящи да повишат развитието на туристическия потенциал в трансграничния регион България – Сърбия, по-конкретно Монтана, Ниш и София“, заяви Мария Дикова, координатор на проекта.

Построен е информационен посетителски център в Община Церие, която се намира на 14 км от Ниш. Целта му е да представя туристическия потенциал в района.

С успешното реализиране на проекта са обособени и нови обекти за туризъм, характеризиращи се с висока атрактивност и потенциал за привличане на множество туристи. Обектите се намират в София и София-Област.

„Дейност, която вече е реализирана. Това е оборудване на ретро кафене на територията на Музея за история на София. Целта му е да върне посетителите в атмосферата на 19 век чрез стенописи, маси, цялостно обзавеждане, характерно за тази епоха“, посочи Мария Дикова.

Проектът предвижда и доставката на 20 киоски, които ще съдържат информация за историческите и културните забележителности, с акцент върху по-малко популярни туристически обекти на територията на София. Киоските представляват информационни дигитални табла. „Тези киоски ще съдържат всякаква информация, която би заинтересувала един турист с оглед да му бъде полезна и съответно ефективна за туристическия маршрут, който ще си създаде“, обясни Дикова.

Друга дейност от проекта, която вече е на финала е доставката на оборудване на туристически трамвай, който също се намира на територията на Регионален исторически музей – София. Той ще разполага с мултимедийно оборудване, сензорни екрани, лаптоп, аудио система и т.н.. Целта е туристическите забележителности на територията на София да бъдат представени по по-атрактивен и достъпен начин. „Тази доставка ще бъде направена утре“, уточни координатоът на проекта. Утре се очаква и киоските да бъдат на територията на София.

В рамките на проекта са направени три обучения в Монтана, София и Ниш.

„Бяха обучени ескурзоводи, бяха създадени три туристически маршрути за Монтана, София и Ниш, беше направен и ситуационен анализ на състоянието на туризма в трансграничния регион, както и оперативен план за управлението на информационния център в Церие. Доста информационни материали бяха разработени, брошури и сувенири“, заяви още Дикова.

Проектът е по програма за трансгранично сътрудничество и приключва на 13 юни. Стойността му е 561 425, 19 евро. Финансиран е 85% с европейски средства и 15% от националния бюджет. Той се осъществява в партньорство със Столична община, Сдружение „Любов и светлина“ – Монтана, и Туристическа организация Ниш.

Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още