Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Риновирус е изолиран при 3-годишното дете, което почина

Общество

Риновирус е изолиран при 3-годишното дете, което почина

Риновирус е изолиран при 3-годишното дете, което почина - Tribune.bg
Снимка:

Важно е този случай да се изясни, за да не се повтори, заяви адвокат Христина Николова

„Тъй като в публичното пространство започнаха да се спрягат някакви коксаки вируси и други неща, бях принуден да направя изявление, че в Националната референтна лаборатория, беше получен от „Пирогов” материал на това 3-годишно дете и се доказаха риновируси. Не твърдим, че това е причината за смъртта, възможен е сепсис, възможни са други неща”. Това обясни в ефира на NOVA проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Каква е причината за смъртта на детето ще бъде изяснено от проверката.

Детето почина на 14 ноември, а здравният министър Кирил Ананиев назначи проверки на три болници. "Пирогов", Университетската "Лозенец" и Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". Причината е, че момченцето е преминало и през трите болници, преди да се стигне до фаталния край.

„Първият проблем възниква още сутринта при първото посещение в педиатрията. За мен е много важно да се изясни причината защо детето дори не е прегледано”, коментира адвокат Христина Николова пред bTV.

Според нея се касае за бездействие на медицинския екип, както и за организационен проблем – не е имало свободен лекар, който да прегледа детето.

„Проверката трябва да се концентрира върху тези два въпроса и да ги изясни. Ако е налице немарливо бездействие, то безспорно се касае за медицинска грешка. Ако е налице организационен проблем, то сериозно трябва да се замислим защо има толкова малко педиатри в една основна педиатрична болница”, каза още адвокатът.

„За мен не е важно само да има наказания, а да се изследват причините защо се е стигнало до тук, за да не се повтаря подобен случай“, каза още тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети