Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Роден вкъщи и без ЕГН: Малкият Буда вече се казва Атанас и го върнаха на майка му

Общество

Роден вкъщи и без ЕГН: Малкият Буда вече се казва Атанас и го върнаха на майка му

Роден вкъщи и без ЕГН: Малкият Буда вече се казва Атанас и го върнаха на майка му - Tribune.bg

Върнаха на майката момченцето, което беше родено вкъщи и кръстено Буда. Сега то вече се казва Атанас и има ЕГН, съобщи Нова ТВ.

Повече от три години жената го отглеждаше без акт за раждане. Освен че отказа да го регистрира, тя не желаеше и да му бъдат поставяни ваксини. Момченцето нямаше и личен лекар.

Васил Попов, адвокатът на Галя Танева, заяви, че майката и детето са настанени при техен познат. Атанас бил добре и социализиран. Търси се личен лекар, за да може да бъде записан в детска градина. По думите на юриста няма никакъв риск за детето.

„Случаят е доста парлив и може би някои от тях се пазят”, заяви адв. Попов по повод информацията, че много лични лекари отказват да поемат грижата за детето.

След като момченцето беше настанено в приемно семейство, Община Калояново му издаде акт за раждане.

„Имената му бяха определени по нашия закон - презиме и фамилия. Това са имената на родителите, в случая - на майката, защото мисля, че за баща информация нямаше. След това беше дадено ЕГН на детето”, обясни Иван Калибацев, председател на Районния съд в Пловдив.

С решение на магистратите 43-годишната майка на момчето - Галя Танева, беше настанена принудително в Център за психично здраве, за да ѝ бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза.

Още от самото раждане на детето, майката категорично отказва да го регистрира.

„Това е записване на всеки един в дяволската система. Всяко ЕГН е роб, номер, с който се регистрира и веднага започва подчиняването и на родителите, и на това дете”, каза Галя преди време.

Раждането на момченцето станало в домашни условия, без присъствието на лекари. Майката, която твърди, че следва крайно религиозна и природосъобразна система на живот, категорично отхвърля създадените административни правила.

Социалните служители обясниха, че следят случая на жената и детето ѝ през последните три години. Момченцето временно беше настанено в приемно семейство в Калофер.

От доклада на социалните става ясно, че в къщата на Галя Танева имало ток и вода. А майката е полагала добри грижи за детето си.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Буда, майка, ЕГН
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати