Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Родените след 1960 г. решават еднократно, разсрочено или пожизнено да получат втора пенсия

Общество

Родените след 1960 г. решават еднократно, разсрочено или пожизнено да получат втора пенсия

Снимка:

Допълнителни гаранции за лихвите на осигурените за втора пенсия няма в КСО

Българите, родени от 1 януари 1960 г. насам, ще могат да изберат дали еднократно, разсрочено или пожизнено да получат втората си пенсия, решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване/КСО/.

Разписаните три начина на получаване на втора пенсия – пожизнена, разсрочена или еднократно изплащане на партидата, са важни, тъй като от есента започва масово изплащане на средства на родените след 31 декември 1959 г., когато близо 17 000 жени ще получат пенсии от втория стълб.

Социалистите поискаха допълнителни гаранции за натрупаните пари в партидите на осигурените в универсални пенсионни фондове лица.

„Брутният размер на вноските плюс лихвата към датата на излизане в пенсия няма как да бъде реализирано“, разясни председателят на социалната комисия Хасан Адемов.

В отговор Надя Клисурска-Жекова от БСП уточни, че само  „Допълнителен гаранционен фонд“ ще е гаранция за лицата и техните партиди.

Според Хасан Адемов, обаче, допълнителни гаранции за лихвите на осигурените за втора пенсия и резерви, разписани с тази цел, не са предвидени с промените на КСО.

До 2025 година лицата, които са се осигурявали допълнително в частен фонд, ще имат право до една година преди пенсионирането да прехвърлят натрупаните по партидата си пари в Националния осигурителен институт и така ще получават пенсия само от НОИ. Този период ще се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от пет години преди навършване на възрастта за пенсиониране.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още