Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Родители излизат на протест с искания за промяна в Закона за споделено родителство

Общество

Родители излизат на протест с искания за промяна в Закона за споделено родителство

Родители излизат на протест с искания за промяна в Закона за споделено родителство - Tribune.bg
Снимка:

Протестиращите предлагат предаването на детето от единия родител към другия да става с помощта на полицията, а не на социалните служби

Родители излизат на протест пред Министерство на правосъдието. Исканията им са за промяна в Закона за споделено родителство.

„Не се изпълняват съдебни решения. Това е проблем в цялата страна. Когато трябва държавата да помага – тя просто не съществува. Трябва едни хора като държавни съдебни изпълнители, полиция, закрила на детето да съдействат, нищо, нищо, никой не ги контролира. И това е причината тази вечер в 18:30 да излезем отново пред Министерството на правосъдието и да поискаме така желаната реформа, която трябва да се случи, нали за това се говори, за правосъдна реформа, детското правосъдие е част от нея, и сега, веднага да има някакъв контрол върху тези хора“, заяви пред Нова телевизия Пламен Медаров от Асоциация „Родителски права“.

 „Протестите ни продължават вече повече от 10 години, но не сме постигнали практически нищо. Винаги идва някакъв нов проблем, някое правителство пада, избори идват, а сега имаме и война“, каза адвокат Пламен Борисов.

Той даде и пример.

„Имате съдебно решение, с мизерните два уикенда и малко ваканция, в които трябва да си виждате детето. Оказва се, че държавата тези решения не ги изпълнява принудително. Сиреч, ако те не се изпълняват доброволно от този, който трябва да предаде детето, другият родител, държавата не може това нещо да го направи. Имаме и майки пострадали между другото, да не се титулуваме само бащи“, обясни Борисов.

„Нормалното изпълнение е доброволното, но много злосторници научиха, че държава няма при изпълнението на тези решения и просто не ги изпълняват, нищо не им се случва. То даже е престъпление непредаването на детето“, категоричен е Пламен Борисов.

Той посочи обаче, че за 20 години има само един осъден ефективно заради непредаване на дете. Освен това няма статистика колко подобни случая има в страната.

„Четири месеца чакаме Министерството на правосъдието да стартира работна група по този проблем. И изведнъж идват и казват „ами то няма никакви данни“. Глоби, които се нанасят, НАП още не е отворил сметка. Съдебният изпълнител може да налага глоби, но няма сметка, по която тези глоби да се събират“, казват още бащите от Асоциация „Родителски права“.

„За да има доброволно изпълнение, трябва да има страх от някаква санкция, такава няма“, подчерта Борисов.

Протестиращите предлагат предаването на детето от единия родител към другия да става с помощта на полицията, а не на социалните служби.

„Тази задача трябва да се възложи на полицията. Полицията е държавната институция, която работи денонощно. Държавните съдебни изпълнители събота и неделя не работят. Тя е обезпечена освен със силови структури и мобилни екипи, и с психолози, Детска педагогическа стая. Те винаги могат да извикат специалист, който да помогне на мястото на изпълнение. Това, което трябва да стане е когато отидете и звъннете на звънеца и не си получите детето, да звъннете на 112, да дойде патрул, да задържат престъпника, защото това е престъпление вече. И вярвайте ми, ако има страх, че ще прекарате нощта в поредното РПУ, защото са ви задържали, а детето в този момент го предават с психолози на другия родител, всички ще изпълняват доброволно решенията“, категоричен е Борисов.

„В момента полицията има право да съдейства и дори да арестува, но те отказват да го правят“, посочи Медаров.

„Оказва се, че проблемът е много личен и хората се притесняват да говорят за него. Излезте, не се притеснявайте, говорете с роднините си. Много баби и дядовци имат същия проблем, те пък още повече, вече втори по линията не могат да си виждат внучетата. Елате 18:30 пред Министерството на правосъдието“, призова Пламен Медаров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети