Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Родители с писмо до премиера Борисов, настояват децата да имат достъп до спорт и хибридно обучение

Общество

Родители с писмо до премиера Борисов, настояват децата да имат достъп до спорт и хибридно обучение

Родители с писмо до премиера Борисов, настояват децата да имат достъп до спорт и хибридно обучение - Tribune.bg
Снимка:

Родители и експерти в областта на детското развитие настояват децата над 10 години да получат равностоен или по-улеснен достъп до спорт, както и да се осигури възможността за присъствено или хибридно обучение за всички ученици, независимо от възрастта или профила на обучението им. Те изразяват своите притеснения и очаквания в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и до Националния оперативен щаб.

Реакцията им идва след вчерашните решения на Националния оперативен щаб, според които училищата се отварят за присъствено обучение само за учениците от 1. до 4. клас включително, отварят се детските градини и яслите, но достъпът до спорт остава затруднен, а дистанционното обучение ще продължи за учениците от 5. до 12. клас.

Ето и пълният текст на писмото:

„Уважаеми господа,

Обръщаме се към вас във връзка с поредното псевдоуправленско решение, което стоварва неспособността за управление на последиците на локално равнище от глобалната здравна криза върху най-беззащитните членове на нашето общество.

Настояваме да преразгледате решенията си и да предложите мерки, които балансират тежестта на ограниченията между различните групи в обществото.

Настояваме децата, включително тези на възраст над 10 години, да получат равностоен или по-улеснен достъп до спорт и движение в сравнение с възрастните.

Настояваме да планирате и осигурите възможност за присъствено или хибридно обучение за всички ученици, независимо от възрастта или профила на обучението им.

Вчера, 16 декември, беше обявено, че след изтичане периода на настоящите ограничения, част от тях ще отпаднат. Очаква се след зимната ваканция най-малките да се върнат в детските градини и училищата, ресторантите към хотелите да отворят врати, макар и с непълен капацитет.

Предвижда се също спортните зали, които не са спирали да приемат възрастни, да останат недостъпни за децата, а учениците над 10-годишна възраст да продължат да учат в дистанционна форма.

За нас като родители и експерти в сферата на детското развитие е очевидно, че сред вас липсват компетентност, но, за съжаление, и заинтересованост относно последиците от така структурираните решения върху здравето и благополучието на децата. Затова резюмираме направеното дотук:

По време на първата вълна от епидемията през пролетта, учениците бяха затворени по домовете си още в началото на март. След прекъсване на учебния процес, което за много от тях продължи почти месец, те бяха оставени в дистанционна форма на обучение до края на учебната година, което за по-големите деца означаваше до края на месец юни. Към онзи момент всичко останало в държавата работеше присъствено.

По подобен начин се развиха действията ви и сега, при есенната епидемична криза. Големите деца бяха „прибрани“ у дома на 28 октомври. Дори и след затварянето на всички учебни и детски заведения месец по-късно, много от услугите за възрастни продължиха да работят без промяна в режима. Беше анонсирано, че при продължаващо ограничаване на активността на децата, след началото на ски сезона ще започнат да работят и ресторантите на хотелите.

Вследствие на вашите решения, голяма част от учениците са прекарали в домовете си половината от 2020 година! Това поставя в риск не само образователните им достижения. Голяма част от децата развиват тревожни и депресивни симптоми, други са в риск от глад, бедност и домашно насилие. Последиците от тези преживявания могат да бележат целия им бъдещ живот.

Това е абсолютно неприемливо.

„Планът“ ви това дискриминационно, нехуманно и жестоко отношение към подрастващите да продължи и в следващите месеци стоварва отговорността за контрола над разпространението на COVID-19 изцяло върху тях, а абдикацията ви от отговорност, лобистките решения и видима неспособност да защитите обществения интерес не остават незабелязани в месеците преди изборите.“                                        


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети