Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Родителите на изоставеното бебе първо искали да го дадат на социалните

Общество

Родителите на изоставеното бебе първо искали да го дадат на социалните

Родителите на изоставеното бебе първо искали да го дадат на социалните - Tribune.bg
Снимка:

Социалните работници ще търсят възможности за подкрепа на родителите

Около 17 часа на вчера бащата и майката на изоставеното бебе са посетили Дирекция „Социално подпомагане“-Люлин (ДСП). Мъжът обяснил, че желае да изостави детето си, тъй като майка му и сестра му тормозят майката на детето, защото то много плаче. Когато служителите ги помолили да удостоверят самоличността си двамата са напуснали дирекцията заедно с детето, без да предоставят повече информация, разказват от Агенцията за социално подпомагане в съобщение.

Същата вечер в отдел „Мобилна работа с деца в риск“ към ДСП-Оборище постъпва сигнал от 9-то Районно управление към СДВР, че е изоставено бебе на възраст около 6-7 месеца в столичния ж.к. Люлин. Според данните от сигнала детето е оставено пред вратата на апартамента на неговия дядо детска кошничка с бележка "Ние не можем да го гледаме, по-добре социалните". При пристигане на социалните работници от Отдел „Мобилна работа с деца в риск“ около 22:20ч. на адреса са присъствали патрул от 9-то РУ, криминална полиция, спешна помощ и няколко съседи.

Бебето е било прегледано от екипа на Спешна помощ и медиците са установили, че то е клинично здраво, добре развито за възрастта си и без видими следи от насилие. Детето е транспортирано от Спешна помощ и социалните работници в Дом за медико-социални грижи.

Лелята на детето по бащина линия е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка ѝ, като двете заедно се грижат за него. Към момента майката и бащата на детето са задържани за 24 часа.

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете. Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на месечни семейни помощи за детето, но до момента те не са направили това. Става ясно, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител. Поради това ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

Социалните работници ще окажат подкрепа на детето и родителите му, като насочат семейството към подходящи социални услуги – консултация с психолог, консултации за правилно отглеждане на детето. В случай на необходимост ще се търсят възможности за предприемане на подходяща мярка за закрила на детето, като приоритетно ще се проучат възможности то да остане в семейството. Социалните работници проучват и възможностите за допълнително социално подпомагане на домакинството, допълват от ведомството.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати