Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Родителите на премазания на ул. "Гурко" Филип: Правосъдието в България не работи за хората

Общество

Родителите на премазания на ул. "Гурко" Филип: Правосъдието в България не работи за хората

Родителите на премазания на ул. Гурко Филип: Правосъдието в България не работи за хората - Tribune.bg
Снимка:

В този час близки на убития на пешеходна пътека 14 г. Филип излизат на протест. Причината е, че Софийският градски съд пусна под домашен арест извършителят на престъплението 37-годишния Петър Тодоров, предава БНТ.

След трагичния инцидент на 2 ри септември, от който са изминали почти шест месеца, кръвната проба на шофьора показа над 2 промила алкохол, а скоростта беше превишена с 50 километра в час над допустимото.

Софийският градски съд е изменил мярката на Петър Тодоров, обвинен за катастрофата на ул. „Гурко“ от „задържане под стража“ в „домашен арест с проследяващо устройство“ на 1 февруари 2024 година.

Когато Темида е избирателно сляпа

Определението не е протестирано от прокуратурата Съдебният състав е приел, че не е налице реална опасност от укриване , защото има трайно местоживеене, както и семейни и социални връзки.

Спрямо обвиняемия Петър Тодоров и към настоящия момент съдът приема да е налице опасност от извършване на престъпление“. НО предвид изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е 5 месеца, е недопустимо да бъде обосновавано продължаване на задържането.

Бащата на прегазения на пешеходна пътека Филип разказа, че веднага след опелото на сина му , негов близък му е казал, че има информация, че бащата на обвиняемия вече е платил и ще го пуснат.

 "Аз съм убеден, че нашата съдебната ни система,тя не работи за справедливостта и за българското общество, а за да престъпниците да се чувстват комфортно, да са спокойни и тези групи, които казват на Нотариуса, на не знам си кой, те не са приключили ,а съм убеден, че има още много, плаща се на някой, този човек отива, влияе по някакъв начин", заяви Красимир Арсов, баща на прегазения Филип.

Според родителите на Филип всички почернени семейства от години настояват за промени в закона за по -бързи дела и експертизи, но без успех.

"Бавят се 2-3-5 годни, министър на правосъдието, министър на правосъдието, решете го този проблем, не само да мислите как да смените едни с други", допълни Красимир Арсов.

"Защото днес е нашето дете, утре ще е нечие друго, на съдия или на прокурор, никой не е защитен никой не застрахован, че няма да го блъснат", каза още Николина Петкова, майка на прегазения Филип.

Родителите на Филип недоумяват как прокуратурата не е протестирала решението на градския съд. Оттам отказаха коментар по случая, но най-вероятно прокурора се е съгласил с мотивите на съда.

В тях се казва, че всяка мярка за неотклонение е насочена към постигане на конкретни законоустановени цели. Сред тях не са удовлетворяване на обществени нагласи и преодоляване усещането за липса на справедливост .

Съдебният състав е приел, че не е налице реална опасност обвиняемия Петър Тодоров да се укрие, защото има трайно местоживеене, както и семейни връзки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати