Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ромската махала в Бургас остана без вода заради задължения от стотици хиляди левове

Общество

Ромската махала в Бургас остана без вода заради задължения от стотици хиляди левове

Снимка:

Зелен евродепутат от Германия търси обяснения от кмета; Димитър Николов: Ще му отговорим – водата не е безплатна

Вече повече от седмица семействата от бургаския ромски квартал „Победа” са без вода. Причината – натрупани задължения за стотици хиляди левове. Кметът на Бургас Димитър Николов  получи писмо от Брюксел с искане на обяснение защо водата на нередовните платци е спряна.

От ВиК дружеството в Бургас са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след дълги разговори с неформалните лидери на ромската общност, с които опитали да намерят решение за дълга.

„Задълженията на тези наши абонати от квартал „Победа” са близо 100 000 лв. Спрели сме им водоснабдяването, защото не може да ползваш вода и да не си я плащаш. Най-големият парадокс е, че ние официално сме спрели на 10 абоната. Официално, защото на толкова къщи има абонатен номер и съответно разкрита партида. Само че другият парадокс, за който говорим, е, че тези 10 абонати започват да преразпределят водопроводни инсталации. Като средно всеки един от тях е дал на още 10-12 семейства вода”, заяви представителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров.

Живеещите в квартала не са съгласни и са убедени, че не са виновни, че нямат вода.

В защита на ромите са обяви германският евродепутат от зелените Ромео Франц, който изпратил писмо до кмета на Бургас и до омбудсмана Мая Манолова с искане на обяснение.

„Ще отговорим на евродепутата, на всички евродепутати. Даже призовавам и българските евродепутати да обяснят, че България е част от ЕС и законите както в Европа, така и в България, трябва да се спазват. Не знам да има европейска страна, където водата да е безплатна. В България се плаща и е невъзможно ние да пуснем водата, ако тя не бъде заплатена”, заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема