Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Росатом“ спечели търг за модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“

Общество

„Росатом“ спечели търг за модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“

Снимка:

Подписан е договор между „Росатом Сървисис“ и АЕЦ „Козлодуй“

„Росатом“ спечели търг за модернизацията на оборудването на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщава руската държавна корпорация. Търгът за модернизацията беше обявен през септември 2019 г. В рамките на подписания договор между „Росатом Сървисис“ и АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде модернизирана апаратурата за контрол на неутронния поток за двата блока на „Козлодуй“. Апаратурата има важна роля за сигурността на ядрените централи и е предназначена за работата на системата за управление и защита на водно-водния енергиен реактор.

Към процеса на модернизация ще бъдат привлечени главният конструктор на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ „ОКБ Хидропрес“ и научният ръководител на проекта Курчатовският институт.

Производител на основното оборудване ще бъде руската компания „СНИИП - Систематом”, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти. Сред проектите, реализирани от „Росатом Сервисис” за АЕЦ „Козлодуй“, е и удължаването на срока на експлоатация на пети и шести енергоблок.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема