Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Росен Йорданов: Протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие

Общество

Росен Йорданов: Протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие

Росен Йорданов: Протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие - Tribune.bg
Снимка:

"Опасявам се, че протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие. Мазохистичното поведение е онова поведение, което води хората до един очакван провал, от който самият страдащ черпи вторични ползи, но основната цел не е постигната. Трябва да си даваме сметка, че живеем в посттравматично общество", смята психологът Росен Йорданов, който коментира пред bTV продължаващите вече 17 ден демонстрации.

„Ние живеем в посттравматично общество. Много хора казват трябват промени, казват: „30 години ние не можем да се отлепим“. Всъщност ние възпроизвеждаме тази посттравматична реакция“, обясни Йорданов.

„Имам предвид, че винаги се започва с една еуфория, има енергия, виждаме „красивите лица на протеста“, след което започват да се случват антисоциални прояви - дали чрез провокативни групи или облизващи се стари лица, които се опитват да яхнат протеста, след което се преминава през някакъв период на компулсивно, инатливо присъствие, за да се стигне накрая до един мазохистичен триумф и отново да се върнем към депресивните разбирания. Като имам предвид края – това са изборите, и да кажем: „Нямаме късмет. Не сме народ“ – неприятните заключения за нашата нация, аргументира тезата си Йорданов.

Радикализация няма да помогне на протеста, категоричен е психологът.

„Зрялото поведение изисква да извършиш действия, които ще доведат до определена цел. Истинската цел е да отидеш на избори и там да пренаредиш картината. Когато един протест не постига целите си, казвам, че е мазохистичен“, каза Йорданов.

Премиерът Борисов не се справя в настоящата ситуация. Президентът Румен Радев не се справя по-добре от Борисов, заяви психологът, според когото протестиращите не го припознават като лидер.

"Президентът страда от същия проблем, за който е обвиняван Борисов. Младите хора не харесват как се държи Борисов, а и казват „Ние се съмняваме, че ти си този, за когото се представяш“. По същият начин е и за президента", каза психологът.


Коментари (1)

кесо Сигурно в чисто психологически план Росен Йорданов, като добър психолог, е прав. Но в случая обаче не става дума за класически граждански протест, а за класическа милиционерска акция за превзимане на властта от червената мафия и нейните "подопечни" мутри. Затова в нея водещото е поставената от кукловодите политическа задача, а не интереса на група недоволни граждани.
26.07.2020 13:56 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема