Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Росен Желязков: До средата на 2021 г. в системата на железницата влизат 15 нови локомотива

Общество

Росен Желязков: До средата на 2021 г. в системата на железницата влизат 15 нови локомотива

Снимка:

На обновената жп гара Подуене в експлоатация бяха пуснати два нови локомотива Сименс Смартрон

До средата на 2021 г. в системата на железницата влизат 15 нови локомотива, които ще обслужват основните и най-натоварени направления на страната, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на откриването на жп гара Подуяне и пускането в експлоатация на два нови локомотива Сименс Смартрон.

„Днес отбелязваме три събития, които са неразривно свързани под мотото „обновление на железницата“. Тук виждаме резултатите от дълъг процес на реформи, който минава през погасяване на огромните дългове на БДЖ и продължава с колосални инвестиции в железницата през следващите няколко години“, изтъкна министър Росен Желязков.

БДЖ вече са подписали допълнително споразумение с изпълнителя за още 5 локомотива, които ще бъдат доставени до юни 2021 г. Транспортният министър допълни, че това са първите нови локомотиви, закупени от 1986 г. насам.

„В бюджета за следващата година е заложено увеличение с 200 млн. лева за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лева са за подвижен състав“, акцентира Росен Желязков. По думите му за пръв път държавата ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на тягов състав.

„В рамките на Механизма за устойчивост и възстановяване се предвиждат над 750 млн. лева за жп инфраструктура и 250 млн. лева за нови влакове“, обясни още министърът.

По отношение на обновеното приемно здание на жп гара Подуяне, министърът посочи, че проектът е отличен пример за ефективното управление на пространствата и ревитализация на градските райони, в полза на жителите и пътниците на железницата. „Само за 2019 г. през жп гара Подуяне са преминали 147 000 пътници“, коментира Желязков.

В рамките на днешното събитие бяха представени и два нови високотехнологични влекача, собственост на НКЖИ, с които ще се осигури по-бърза и ефективна поддръжка на железния път в страната.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още