Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Росен Желязков извика посланика на Турция заради задържането на наши ТИР-ове

Общество

Росен Желязков извика посланика на Турция заради задържането на наши ТИР-ове

Росен Желязков извика посланика на Турция заради задържането на наши ТИР-ове - Tribune.bg
Снимка:

Турция вече събира ТОЛ такси и глоби на границата

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е провел среща с посланика на Република Турция д-р Хасан Улусой, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Срещата е във връзка със забавяне на преминаването на наши леки и тежкотоварни автомобили на турско-българската граница.

След като Турция въведе на 11 април своята ТОЛ система, родните превозвачи са неприятно изненадани на границата, защото там глобите са завишени многократно. Ако реалната санкция е 60 лири, на ГКПП-то тя стига до 13 000, а причината е, че на границата събирането на парите се води принудителна мярка. Така се стига до „арестуване“ или задържане на камиона на наказателен паркинг до изплащане на задължението. Транспортни фирми са сигнализирали, че само на Капъкуле в момента имало около 200 ТИР-а.

Турският посланик Хасан Улусой е отрекъл пътни превозни средства да са задържани преднамерено на турската граница и е заявил, че само и единствено незаплащането на определените глоби и такси не позволява преминаване на границата. Посланикът е уведомил транспортния министър, че размерът на незаплатени тол такси или наложени глоби може да се оспорва по съответния ред, но съгласно турското законодателство първо е необходимо да се заплати определеният размер, след което същият подлежи на обжалване. В близките дни турската държава ще предостави подробна информация за реда за налагане и обжалване на таксите и глобите.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е подчертал, че очаква правоприлагането на турските власти да бъде обективно, еднакво за всички и да не създава допълнителни административни затруднения. В отговор посланик Хасан Улусой е посочил, че нововъдената система за заплащане важи за всички – както за турски, така и за международните превозвачи, опериращи на територията на Република Турция.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети