Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Росен Желязков: Търсим общ подход за подпомагане на засегнатите от пандемията фирми от автобусния сектор

Общество

Росен Желязков: Търсим общ подход за подпомагане на засегнатите от пандемията фирми от автобусния сектор

Росен Желязков: Търсим общ подход за подпомагане на засегнатите от пандемията фирми от автобусния сектор - Tribune.bg
Снимка:

За автобусните превозвачи мярката „60/40“ е променена на „80/20“

На среща с представители на автобусните превозвачи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков обяви, че министерството търси общ подход за подпомагане на автобусните фирми, засегнати от икономическите последствия от пандемията COVID-19.

„Необходим е постоянен диалог и взаимна чуваемост между министерството и бранша, за да бъдат начертани ясни и целенасочени мерки, подкрепени от държавата, които да подпомогнат бизнеса в тази трудна ситуация. В лицето на министерството имате партньор за намирането на административни и нормативни решения. Моето желание е да не делим компаниите на малки, средни и големи, а да търсим общ подход, засягащ всички предприятия“, изтъкна министър Росен Желязков.

По думите му съществуват възможности за европейско финансиране за подпомагане на автобусния сектор. Транспортният министър припомни, че част от средствата по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са прехвърлени към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на обща стойност 162.5 млн. лв., като се търсят още решения на ниво европейско финансиране.

Министър Желязков припомни, че мярката „60/40“ е променена за автобусните превозвачи на „80/20“. Има предвидени и различни финансови и кредитни инструменти, както и данъчни облекчения, засягащи и този сектор. Той подчерта, че Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също дава възможности за подкрепа на автобусните предприятия. От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за нов вид държавна подкрепа. За изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител. Предвидените средства са 40 млн. лева и ще се осигуряват по процедура „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

По време на разговорите превозвачите представиха своите предложения за прецизиране на досега действащите мерки, както и търсене на нови възможности за подпомагане на сектора. Обсъдени бяха и промени в Закона за автомобилните превози, както и възможностите за инкриминиране на нерегламентираните превози.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети