Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. "Ройтерс": Русия доставя втечнен газ на България

Общество

"Ройтерс": Русия доставя втечнен газ на България

Ройтерс: Русия доставя втечнен газ на България - Tribune.bg
Снимка:

Според търговци и статистиката на Refinitiv Eikon руските износители ще започнат да доставят втечнен нефтен газ (LPG) за България през черноморското пристанище Поти в Грузия през юли, тъй като традиционните маршрути за износ остават затворени, съобщава "Ройтерс".

Русия спря доставките на втечнен нефтен газ за Украйна на 24 февруари, когато изпрати войски в страната в рамките на така наречената от Москва "специална военна операция", и също така спря железопътния транзит на втечнен нефтен газ за Румъния, Унгария и Молдова през Украйна, което принуди износителите да търсят нови маршрути.

Финландия, друг голям маршрут за износ на руски втечнен нефтен газ, е намалила рязко покупките, според данни на Refinitiv. Миналата година Русия е изнесла 25% от своя втечнен нефтен газ за Украйна и Финландия.

Този месец около 3 000 тона втечнен нефтен газ от Сургут ще бъдат транспортирани с железопътен транспорт до грузинския град Поти, а след това с морски ферибот до българския град Варна, според данните на Refinitiv Eikon за железопътния транспорт. Газпром (GAZP.MM) и Сургутнефтегаз (SNGS.MM) доставят своите втечнени нефтени газове от Сургут.

"Обмислят се доставки на втечнен газ през Поти поради ограничените възможности за продажби по другите основни маршрути за износ", заяви източник от индустрията.

 По данни на търговците България потребява около 30 000-35 000 тона втечнен нефтен газ месечно. Тя произвежда сама около 10 000 тона втечнен нефтен газ месечно, а останалите внася от Румъния и Русия.

Ограничените възможности за износ доведоха до спад на руските доставки на втечнен нефтен газ за чужбина до 250 000 тона през май от около 370 000 тона месечно в началото на 2022 г., според данни на Refinitiv Eikon.

Железопътните доставки на втечнен нефтен газ от Сургут през грузинския град Поти за България са с около 50 % по-високи от доставките за ЕС през Украйна, като цената на железопътния маршрут от Сургут до Поти е около 260-280 долара на тон, а на фериботната услуга между Поти и Варна - 130-150 долара на тон, според оценки на търговците.

Въпреки това доставките, изпращани по този маршрут, все още изглеждат изгодни в сравнение с продажбите на вътрешния пазар поради спада на цените на втечнения газ в Русия, твърдят търговците.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати