Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Румен Драганов: Карантинните хотели могат да намалят натиска върху здравната система

Общество

Румен Драганов: Карантинните хотели могат да намалят натиска върху здравната система

Снимка:

Карантинните хотели могат да се използват и за медицински персонал, който е командирован в друго населено място

Хотелиерският бизнес декларира готовност да предостави над 3 хиляди легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от Covid-19. Разговорът по темата между представители на туристическия бранш и здравното министерство предстои в понеделник.

И в момента в хотелите има обособени карантинни стаи, а мерките за сигурност са на много високо ниво, посочи пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

От опита на други страни може да видим, че карантинните хотели могат да се използват и за медицински персонал, който е командирован в друго населено място за работа в COVID отделенията, обясни той.

„Или ако работещите в COVID отделенията не желаят да се връщат обратно вкъщи, за да не провокират разпространение на заразата в опасната група – родители, деца и други, могат да ползват тези хотели. Лекари, медицински сестри от една страна. От друга страна имаме много хора, които се самокарантинират по някаква причина, защото са били контактни. За да не стоят вкъщи, те могат да бъдат на такива хотели. Вече има добра практика в много страни по света“, посочи Румен Драганов.

Според Драганов карантинните хотели са добра алтернатива „ако има по-голямо число заразени и по-голяма паника сред населението“.

„Те не са болници, там няма медицински персонал. Просто хората се самокарантинират, както се препоръчва да останете вкъщи, ако сте били контактни или имате положителен тест, но нямате симптоматика. А когато има каквото и да е влошаване, вече се отива в болница“, поясни Румен Драганов. По думите му хората са психически натоварени и при всяка болка в гърлото или хрема си мислят, че е коронавирус.

„Това създава натиск върху лечебните заведения. По-добре е действително да се използва една такава база, така че те могат да бъдат отделени и да изчакат този карантинен период от 10 дни или 14 дни, или колкото се определят оттук нататък, за да може те самите да бъдат спокойни“, категоричен е той.

Има себестойност на нощувката. Това ще бъде полезно, защото ще бъдат запазени работни места, отбеляза още Румен Драганов.

„Цената в един хотел е значително по-ниска от цената в болнично заведение, по начина, по който го искат болниците в момента“,  заяви той.

От бранша прогнозират силен вътрешен туризъм през зимния сезон.                                                                                                                                                                                                                                                  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още