Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Русе отговори защо вдигна данък-МПС: Това отразява отношението ни към чистата околна среда

Общество

Русе отговори защо вдигна данък-МПС: Това отразява отношението ни към чистата околна среда

Снимка:

Обществен интерес представлява темата за размера на данъка върху МПС в Община Русе през 2021 година, пишат от общината. Много граждани споделят своето мнение и задават въпроси. В отговор на това, представяме информация и нашето становище:

Общински съвет Русе прие през лятото на 2020 година Наредба за изменение и допълнение на Наредба №20 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Русе с Решение №231/31.07.2020 г. Тези промени се наложиха поради промени в законодателството. Преди две години мнозинството в Народното събрание промени съществено Закона за местните данъци и такси. По нов начин е уредено облагането с данък върху превозните средства на леките автомобили и товарните автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т.

Законодателят е въвел имуществен и екологичен компонент при определянето на данъка като част от политиките за управление на качеството на атмосферния въздух, обвързвайки екологичните характеристики на съответното превозно средство с размера на налога. Така, автомобилите, които замърсяват въздуха повече, следва да се облагат с по-големи данъци. Това е решение на законодателя. През миналата година наредбата на Общински съвет Русе следваше да се приведе в съответствие със законовия текст. Наредбата на Общински съвет Русе противоречеше на закона, за което имаше протест от Прокуратурата в Русе. Важно е да се отбележи, че през 2019 г. и 2020 г. не са променяни данъците, въпреки че законът го налага. За съжаление, законодателят още не е отдал значение на обстоятелството, че някои автомобили са на метан или на природен газ и те замърсяват по-малко въздуха.

До изменението, поради липсата на актуализация две години в Община Русе и въвеждането на екологичната компонента, данъците върху МПС са едни от най-ниските от областните градове.

Екологичната категория на автомобилите показва горната допустима граница на количеството вредни газове, отделяни в атмосферата. Оказва се, че собствениците на 10 или дори 15-годишни автомобили ползват предвидените намаления за екостандарт.

Народното събрание е решило, че и в България, както във всички други държави от ЕС, гражданите трябва да бъдат стимулирани да управляват автомобили с по-малка мощност на двигателите. Това би повлияло и на сигурността - както на пешеходците, така и на водачите и пътниците в превозните средства. А наличието на екологична категория на автомобилите намалява отделяните вредни емисии във въздуха на град Русе и околните населени места.

Изменението на данъците върху превозните средства в Община Русе на база 2020 г. към този момент зависи от това на колко години е автомобилът и каква е неговата мощност.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още