Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Русия строи „Православна Ватикана“

Общество

Русия строи „Православна Ватикана“

Русия строи Православна Ватикана - Tribune.bg
Снимка:
Троицко-Сергиевата лавра

Цената на проекта би била около 2 млрд. евро

Сергиев Посад може да се превърне във Ватикана на православния свят за сумата от 140 млрд. рубли. Руската православна църква е помолила президента Владимир Путин да подкрепи концепцията за превръщането на града в столица на православието, пише либералният вестник „Ведомости“.

Сергиев Посад е градче в Подмосковието с население от около 100 000 души. Там е разположена една от главните православни светини – Троицко-Сергиевата лавра.

Мащабните планове за преобразованието на града са описани в документ с размерите на книга – цели 300 страници. В тях се говори за изграждането на нова транспортна инфраструктура, строителството на медицински центрове и нови музеи. Градските власти оценяват стойността на проекта на 120-140 милиарда рубли (под 2 млрд. евро). За сравнение обаче за цялата програма за благоустройството на руските градове за 2 години от федералния бюджет са отпуснати 50 милиарда рубли.

През април 2018 г. на заседание на попечителския съвет на Троицко-Сергиева лавра е представена концепцията за развитие на града. След което Руската православна църква се е обърнала към президента Владимир Путин с молба да разгледа и подкрепи концепцията за превръщане на града в столица на православието.

През януари 2019 г. с указ на правителството е създадена работна група за развитието на Сергиев Посад. В момента тази група описва обектите, които трябва да бъдат ремонтирани и възстановени, съобщи представител на министерството на икономическото развитие.

Проектът предвижда пълно преустройство на центъра на града и разделянето му на две части: духовна и административна. Центровете на световната религия днес функционират по отворен модел, пишат авторите на концепцията, без да се противопоставя духовния център на светската част на града. Като примери се дават Ватикана, Йерусалим и Мека.

Новият културен център ще включва музей на православното изкуство, младежки православен и културен център, патриаршеска богословска библиотека, конгресен център, хотел, висш църковен съд, корпус от синодални административни сгради, патриаршески дом за приеми, представителства на автокефалните църкви, център за православни медии и др. „Постепенно трябва да разтоварим манастира от туристи, които да бъдат пренасочени към новите музеи и др.“, заяви протойерей Леонид.

През 2018 г. градът е посетен от 2 милиона туристи. Свещенослужителят смята, че след скъсването на отношенията между РПЦ и Вселенската патриаршия заради признаването на автокефалността на украинската църква Русия се е превърнала в „главния форпост на православието в света“, пише „Ведомости“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати