Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. РЗИ София издъхва, търсят доброволци

Общество

РЗИ София издъхва, търсят доброволци

Снимка:

Здравнитет власти у нас са на предела на силите си. В пика на заразата от Регионалната здравна инспекция търсят доброволци, съобщава Нова телевизия.

Зорница Димитрова среща редица препятствия в опита да извика мобилен екип, който да ваксинира баба й, която е с 95% ТЕЛК и чужда помощ. Преди няколко месеца възрастната жена прекарва коронавируса, но иска и ваксина.  

„Организация абсолюно никаква. Една тоална неяснота и хаос. Не можеха да ми дадат отговор в какъв срок ще се сформира група. Започнах да се притеснявам, защото обстановката в страната се влошава", разказва Зорница.

Столичната здравна инспекция и Спешна помощ работят в координация. От РЗИ признаха, за проблеми в тази посока.  

„Това се е случило в момент, когато не е имало много желаещи. Когато желаещите са малко, се нуждаем да се събере достатъчен брой хора. Трябва да се съобразим и със съхранението на флакони, знаете, те са многодозови, не е разумно да отворим един флакон за един човек", разяснява д-р Ирина Гайтаневска, директор „Надзор на заразните болести“, СРЗИ.

В крайна сметка бабата на Зорница получава първа игла от ваксината на Janssen, която е пожелала.   

„Дни след това се появи мобилният екип на Спешна помощ, държа да отбележа, че бяха добри професионалисти", казва Зорница.

В пика на заразата желаещите да се ваксинират с мобилен екип скачат в пъти.   

А на този фон от РЗИ търсят доброволци. Работата им ще е свързана с това, да попълват карти за епидемиологично проучване на заразно болни, да обработват данни за заразени и контактни лица, както и да въвеждат данни в Регистъра, част от Националната информационна система.  

Заплащане за извършената дейност няма да има, но може да останете на работа в РЗИ.  


Топ новини

виж още

Актуална тема