Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. С 10 млн. лв. възстановяват историческата част на Борисовата градина

Общество

С 10 млн. лв. възстановяват историческата част на Борисовата градина

Снимка:

Десислава Билева: Надяваме се догодина, не по-рано от май месец, да стартираме

Историческата част на Борисовата градина в София ще бъде обновена и възстановена до края на 2023 г. с 10 млн. лв.,  предвижда проект на общината по оперативната програма "Региони в растеж", съобщи БНР. Целта е да се запази в максимална степен автентичният вид на парка.

Проектът включва ремонт на алеите и възстановяване на емблематични паркови елементи в карето между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", "Алея Яворов", бул. "Цариградско шосе" и алеите покрай къпалнята "Мария Луиза" и стадион "Българска армия".

Основен ремонт ще бъде извършен и на Езерото с лилиите.

„Ще се възстанови автентичният облик на парковите чешми и скулптури във вида им от 30-те години на 20-ти век и ще бъдат подменени старите осветителни стълбове, като ще се постави и видеонаблюдение“, уточни заместник-кметът по екология Десислава Билева. Тя уверява, че проектът е съобразен със статута на парка.

„Борисовата градина е със статут на резерват. Алейната мрежа ще бъде изцяло възстановена, общата й квадратура е над 40 хил. кв. м. Осветителните стълбове са над 130, а приблизително толкова са и камерите за видеонаблюдение - 120. Предстои изграждането на един зелен пояс с над 25 000 храста и 60 дървета, за да може да шумоизолира "Цариградско шосе" от парка. Надяваме се догодина, не по-рано от май месец, да стартираме", обясни Билева.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още