Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. С година се отлага промяната в системата за издаване на лични документи

Общество

С година се отлага промяната в системата за издаване на лични документи

С година се отлага промяната в системата за издаване на лични документи - Tribune.bg
Снимка:

Заедно с новата e-идентификация – МВР въвежда и временна лична карта за бегълците от правосъдие

Електронната идентификация не може да влезе по план от 1 януари 2019 г., защото още не е приключила обществената поръчка. Това съобщи пред журналисти в парламента заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Забавянето се дължи на факта, че става въпрос за много голям договор за над 200 милиона лева по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

МВР планира издаването на лични документи да става в един център, а не както е сега – в 30. Очакванията са, че през лятото на 2019 година поръчката ще приключи.

В началото на следващата година МВР и МВнР ще внесат промени в Закона за личните документи, които ще създадат два нови образеца на лични документи – 10-годишен паспорт и временна лична карта за бегълците от правосъдие.

„Новият образец документ временна лична карта ще е същата, но без електронен носител, за да се отличава от другата и при граничен контрол лесно да се установява, че лицето е с наложена мярка за процесуална принуда забрана за напускане на пределите на страната. Иначе като защити ще е като обикновената лична карта“, допълни Ципов.

Заместник-вътрешният министър уточни, че броят на лицата с постановена от съда ограничителна мярка за придвижване е варирал през годините от 1500 до 2000 души.

„Ние не нарушаваме презумпцията за невинност. Идеята е не да ограничаваме правото за придвижване на лицата, а да се спазва забраната за напускане на страната. Тази мярка подлежи на съдебен контрол и няма пряка връзка с презумпцията на невинност“, коментира Ципов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети лична карта

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети