Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. С молебен почетоха рождения ден на патриарх Неофит

Общество

С молебен почетоха рождения ден на патриарх Неофит

С молебен почетоха рождения ден на патриарх Неофит - Tribune.bg
Снимка:

Със съборна Света литургия и с благодарствен молебен днес беше почетен 77-ия рожден ден на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Празничните богослужения, които продължиха повече от два часа, бяха отслужени в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" в София. На тях не присъстваше патриарх Неофит, който дълго време се лекуваше в Софиямед заради пневмониия и влошено здраве.

Светата съборна литургия и молебена за празника на Негово Свейшество бяха водени от главния секретар на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия - епископ Герасим, от Белоградчишкия епископ Поликарп и от Браницкия епископ Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Заедно с тях служиха ставрофорен иконом Николай Георгиев - предстоятел на митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя", и софийски свещенослужители, съобщи БТА.

"На днешния 15 октомври отбелязваме тържествено рождения ден на Негово Светейшество Софийски митрополит и български патриарх Неофит. Събрали сме се на съборна Света литургия, за да се помолим за Негово Светейшество - Бог да го дари с дълголетие, да озари и освети пътя му със своя благодат, за да може, за дълго време да бъде сред нас, да ни благославя и да ни насърчава в духовния живот, и да води Българската православна църква мъдро и благодатно към светли и достойни бъднини", каза в словото си Белоградчишкият епископ Поликарп.

Отец Николай Георгиев подари на патриарх Неофит букет с бели цветя от името на духовенството и на Църковното настоятелство на храма "Св. великомъченица Неделя".

В края на празничните богослужения поздравление към патриарх Неофит от името на руския патриарх Кирил отправи архимандрит Васиан, който е представител на Руската православна църква в България. Архимандрит Васиан също подари букет с цветя на българския патриарх.

Стафрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква у нас, също предаде поздравления за рождения ден на Негово Светейшество от името на румънския патриарх Даниил.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати