Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. С отпадането на епидемичната обстановка личните лекари няма да могат да дават направления за PCR

Общество

С отпадането на епидемичната обстановка личните лекари няма да могат да дават направления за PCR

С отпадането на епидемичната обстановка личните лекари няма да могат да дават направления за PCR - Tribune.bg
Снимка:

След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове. Това каза по Нова телевизия Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента. „Талоните ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, ако прецени”, поясни той и допълни, че според него част от мерките трябва да се променят.

„Извънредната епидемична обстановка е цялостна организационна мярка, която се въвежда и се отменя от правителството. Противоепидемичните мерки са на базата на заповед на министъра на здравеопазването. Част от тях може да станат препоръчителни, а не задължителни. Причината за това е по-ниският брой нови случаи. Пандемията като че ли стихва. Не бих казал, че си отива, защото виждам какво се случва в съседни страни – Гърция имаха 20 000 новозаразени наскоро. В такива държави обаче висок процент хора са имунизирани. Там няма такова натоварване на болничната система и толкова смъртни случаи. Проблемът ще възникне при нас, където ваксинираните са под 30%”, обясни лекарят.

Според него с отмяната на мерките контролът на регионално ниво може да бъде много по-добър. Проблемът е, че така или иначе не спазвахме мерките, каза пулмологът.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема