Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. С повишено внимание: Прилагането на ваксината на АстраЗенека у нас ще продължи

Общество

С повишено внимание: Прилагането на ваксината на АстраЗенека у нас ще продължи

Снимка:

Прилагането на ваксината на АстраЗенека у нас ще продължи, обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов след заседанието на ваксинационния щаб.

Към жени под 60-годишна възраст, в която възрастова група има нежелани лекарствени реакции, препоръката ще бъде, прилагането да се извършва при повишено внимание.

Допълнителни подробности по темата ще бъдат дадени в четвъртък на редовния брифинг в Министерски съвет.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов свиква извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на оксфордската ваксина.

По-късно днес проф. Ангелов ще участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19. Срещата е по инициатива на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

По-рано днес стана ясно, че комитетът по безопасност на EMA (PRAC) е стигнал до заключение, че необичайните кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцити трябва да бъдат определени като много редки нежелани реакции от Vaxzevria (бившата ваксина за COVID-19 AstraZeneca). При достигане до заключението си комисията е взела предвид всички налични в момента доказателства, включително съветите на експертна група.  


Коментари (1)

Пенев Тази ваксина бе отказана в много страни, като провокираща тромби в мозъка. Отказват я вече и в Канада. Само у нас на никого не му пука, и без това държим първите места по смъртност в Европа
08.04.2021 03:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема