Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Втора градска болница с високотехнологична система за телемедицина за лечение на COVID-19

Общество

Втора градска болница с високотехнологична система за телемедицина за лечение на COVID-19

Снимка:

„В зависимост от резултатите обмисляме създаването на единен столичен телемедицински център“, посочи Йорданка Фандъкова

От днес лекарите, лекуващи пациенти, заразени с COVID-19 във Втора градска болница, разполагат с високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време техните физиологични показатели. Данните освен на монитори при лекарите в болницата са свързани и с медицинския център на „Сити Клиник“, от където при нужда лекарите ще получат помощ от техни колеги. Това съобщи Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук.

Двата физиологични монитора са произведени от българската компания „Чек Пойнт Кардио“ и са били закупени с дарение от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София и техните екипи. Цялостната система за мониторинг на пациенти на компанията „Чек Пойнт Кардио“ е произведена в Казанлък, под ръководството на д-р Бойчо Бойчев и български инженери. В момента те водят разговори с италиански общини за оборудване на полеви болници.

Уредите следят 8 жизнени показателя в реално време - пулс, кръвно налягане, пулсово налягане, сатурация на кръвта, дишане, температура и позицията/активността в момента на пациента. Специалният софтуер прави триаж на пациента в реално време. При проблем неговите данни в центъра за наблюдение светват в червено и това дава възможност за бърза и точна реакция на лекарските екипи.

„Това технологично решение в ситуацията на пандемия е изключително полезно. Първо, защото повишава качеството на здравните грижи, като във всеки момент състоянието на пациента се следи и може да получи консултация от точния специалист, независимо къде е той. Второ, позволява увеличаване на дистанцията при грижата за пациента и намалява риска от заразяване. И трето, позволява по-голямо количество болни да бъдат наблюдавани от по-малък брой медицински персонал. Това са все предизвикателства, пред които заразата с коронавируса ни изправи“, посочи предимствата на новата система кметът на София.

Тя заяви още, че пилотният проект се реализира във Втора градска болница благодарение на проф. Иво Петров, който освен един от най-изтъкнатите ни кардиолози е и общински съветник.

„В зависимост от резултатите обмисляме създаването на единен столичен телемедицински център, в който да се следят показателите на пациенти от общинските болници. Целта е да осигурим достъп до специалист по всяко време и сигурност за пациента“, отбеляза Фандъкова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още