Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Събев: Ферибот Русе-Гюргево ще облекчи трафика на Дунав мост с 30%

Общество

Събев: Ферибот Русе-Гюргево ще облекчи трафика на Дунав мост с 30%

Събев: Ферибот Русе-Гюргево ще облекчи трафика на Дунав мост с 30% - Tribune.bg

Фериботната линия се възобновява не по-късно от месец юни 2022 г., като целта е да бъде поета голяма част от тежкия трафик между България и Румъния. Новината е в резултат на разговорите между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и вицепремиера Гроздан Караджов с вицепремиера и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Гриндияну.

„През месец март ще бъдат изработени протоколи и регламенти за уеднаквяване на процедурите по преминаване на двата гранични пункта, така че престоят на превозни средства на и около ГКПП да се съкрати чувствително“, заяви министър Събев след срещата.

Гроздан Караджов съобщи, че е започнало обследване и предстои сериозен ремонт на българската част от Дунав мост.

Двете страни ще изведат като равностойни приоритети изграждането на втори мост над Дунав в района на Русе - Гюргево, и удълбочаването на коритото на реката по цялото протежение на българо-румънската граница, така че да се постигне пълен капацитет за корабоплаване 365 дни в годината.

Тези теми са описани в меморандума от март 2019 г., по който изобщо не е работено досега. Страните се съгласиха работните групи да заседават минимум 1 път месечно, а министрите да се виждат на всеки 3 месеца, за да следят отблизо прогреса на проектите. Николай Събев предложи той и румънския му колега да се ангажират лично с патронажа на работните групи.

И тримата министри оцениха високо прагматичния дух на разговорите. Следващата среща между Николай Събев и Сорин Гриндияну ще се състои в Гюргево по покана румънската страна.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати