Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Съболезнования след смъртта на проф. Чирков (Допълнена)

Общество

Съболезнования след смъртта на проф. Чирков (Допълнена)

Снимка:

Светило, авторитет, вдъхновител и учител – това са само малка част от думите за проф. Александър Чирков

Десетки колеги, приятели и познати изказаха съболезнования на роднините на светилото в кардиологията проф. Александър Чирков.

Съболезнования изказа премиерът Бойко Борисов. Най-напред той писа във Фейсбук, а след това беше разпространено и съобщение от правителствената пресслужба.

„Няма българин, който да не знае за великия лекар - световноизвестен и признат специалист, създател на модерната школа по кардиохирургия у нас, присадил за първи път сърце в България на нуждаещ се в далечната 1986 г.“, посочва премиерът Борисов. Министър-председателят подчертава огромния принос, който проф. Чирков има и със създаването на кардиологичната болница „Св. Екатерина“, в която преди десетилетия въвежда напълно нова философия в професионален и морален план при лечението на болните.

„В операционната професорът е спасил десетки хиляди пациенти. А още повече са признателните и благодарни българи, при които здрави са се завърнали техните близки“, отбелязва премиерът Борисов.

„Голяма е загубата за всички нас. Стореното добро никога няма да бъде забравено. Бог да го прости и светла му памет!“, добавя българският премиер.

„С вяра в доброто и в човешкото достойнство проф. Александър Чирков прие лекарската професия като истинско призвание, което носи през целия си живот с отговорност и удовлетворение. Прощаваме се със забележителен авторитет в сферата на медицината, вдъхновител на модерната българска кардиология и кардиохирургия“. Това пише президентът Румен Радев в съболезнователния си адрес до близките и семейството на проф. Александър Чирков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава отбелязва, че проф. Чирков ще бъде запомнен с благодарност и обич не само от хората, на които съвестно и неуморно помагаше, но и от цялото българско общество като ярък пример за достойно извървян житейски и професионален път. Румен Радев припомня и думите на изтъкнатия лекар, че доброто здраве се постига със знания и любов към пациентите, със съчувствие към тяхното страдание и желание всеки да бъде излекуван и върнат при семейството си.

И министърът на здравеопазването изказа съболезнования.

„Днес си отиде един от най-големите сред нас – българските лекари. Професионалистът, от когото се учехме, човекът, който не ни позволяваше да забравяме, че най-важното, за което се борим, е здравето на ближния - проф. Александър Чирков“. Това написа във Фейсбук проф. Костадин Ангелов.

„Името му говори много за цяла България. То е олицетворение на професионализъм, човечност и отдаденост на работата - един от онези примери, от които така осезаемо се нуждаем точно в този момент. След себе си той остави дълбока следа, по която да вървим всички, приели за свой живот медицината. Ще го помним винаги! Поклон пред светлата му памет!", пише още здравният министър.

Съболезнования изказа и лидерът на БСП - София Калоян Паргов:

В това тъмно и мрачно време, в което се борим с коварния и непознат вирус, българската медицина понесе пореден жесток удар.

Почина и проф. Александър Чирков...

Новатор, колос, светило, изключителен професионалист, лекар по призвание, светла личност, достоен човек... Каквото и да кажем, няма да е достатъчно за заслугите, които той има за световната кардиохирургия и кардиология.

Загубата е огромна.

Българският лекарски съюз също изказва своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия проф. Александър Чирков.  С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори, допълниха от БЛС.     


Коментари (2)

читател Как никой не спомена от какво е починал.вчера четох коментари от него зс пандемията Изведнъж починал.
24.11.2020 14:20 / Отговор
Жалка история... Р Радев: "... проф. Александър Чирков ПРИЕ лекарската професия като истинско призвание..."
,
Радев, ти да не си бил в обкръжението на д-р Чирков, когато е станал лекар??? Деса ли ти пише тези мъдрости? Освен, че е нахално, е и алогично - когато приема лекарската професия, Чирков е доктор по медицина, а не професор!

Нищо като нещо от клишетата ти за Левски. Все да се отъркаш о' великите личности.
24.11.2020 19:14 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още