Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сачева: Близо 200 хил. жени ще имат още един шанс да прехвърлят парите си за втора пенсия в НОИ

Общество

Сачева: Близо 200 хил. жени ще имат още един шанс да прехвърлят парите си за втора пенсия в НОИ

Сачева: Близо 200 хил. жени ще имат още един шанс да прехвърлят парите си за втора пенсия в НОИ - Tribune.bg
Снимка:

Първите могат да си прехвърлят парите между 1 януари и 30 юни

Близо 200 хил. жени ще имат още един шанс да прехвърлят парите си за втора пенсия в Националния осигурителен институт/НОИ/. Този извънреден прозорец ще е между 1 януари и 30 юни и ще се отнася за всички, които са изпуснали 5-годишния срок, посочи социалният министър Деница Сачева на парламентарен контрол.

„Целта на правителство е тези промени в Кодекса за социално осигуряване да бъдат отразени още в проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване. В момента се работи и по останалите текстове за фазата на изплащане на парите от втория стълб“, уточни министър Сачева. По думите й в следващите седмици тези текстове ще бъдат качени за обществено обсъждане.

По данни на НОИ първите около 17 хил. жени, заделяли пари по втория стълб, ще се пенсионират през втората половина на 2021 г., като едва около 1800 от тях са преместили парите си в държавното обществено осигуряване. Около 200 хил. са родените от 1960 до 1964 г. жени, т.нар. първа група, които все още имат партиди в частните фондове. Предварителни изчисления показват, че техните втори пенсии ще са много ниски и реално двете им пенсии ще са по-малки като сума, отколкото ако вземат само една от НОИ.

„Още от 1 януари минималната пенсия ще стане 300 лв., а максималната ще се вдигне до 1440 лв.“, напомни министър Сачева. Тя допълни, че всички пенсии в страната ще се вдигнат от първи юли с 5% по швейцарското правило. По този начин средната пенсия у нас ще е 488,97 лв., а увеличението й ще е с над 18%.

Тя увери, че министерството провежда политика, която цели да осигури правни и финансови възможности за повишаването на всички пенсии.

„С проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване, одобрен от Надзорния съвет на НОИ, са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери. За разлика от предходни години, когато минималният и максималният размер на пенсиите се променяха от 1 юли, през 2021 г. техният размер ще се повишат още от 1 януари. С предложеното увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 на 300 лева се повишава нейния размер с 20 на 100. Това води до ръст на минималните размери за трудова дейност, които се определят в процент от нея – пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука, поради професионална болест и наследствените пенсии“, заяви Сачева от трибуната.

Деница Сачева припомни още, че като част от мерките на правителството срещу COVID-кризата от август започна изплащане на допълнителни суми в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери. Предвидено е добавки да продължат и през първите три месеца на 2021 г. Сумите са заложени в законопроекта за бюджета.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети