Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сачева: Обсъждаме промяна и удължаване на мярката 60/40 и след юни

Общество

Сачева: Обсъждаме промяна и удължаване на мярката 60/40 и след юни

Сачева: Обсъждаме промяна и удължаване на мярката 60/40 и след юни - Tribune.bg
Снимка:

Над 172 000 работни места ще бъдат запазени

Над 172 000 работни места ще бъдат запазени по мярката 60/40, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ. „Всеки ден заявленията за получаване на помощи от тази мярка нарастват с около хиляда от работодатели, а това касае поне 7-8 хиляди работници ежедневно“. За момента е ясно, че мярката реално запазва работни места, каза министърът.

Според Сачева държавата отдавна е предложила мярката 60/0 чрез обезщетенията за безработица, но разликата е, че работодателят в тази ситуация няма как да запази своя работник или служител, защото той ще напусне. „Не е справедливо държавата да поема 60 процента от заплатата на работника, а работодателят хем да държи работника, хем нищо да не му дава“, допълни министърът.

Последните плащания по мярката ще бъдат направени на 30 юли съгласно и предложенията, които сме направили – крайният срок за кандидатстване по нея е 30 юни. Все още не сме изплатили всичко, което се дължи за април, май, и т.н., затова нека изчакаме с изчисленията. В момента МТСП обсъжда мярката да продължи да действа и след 30 юни, но на този етап все още е рано да се каже за които сектори и в какви отношения. За момента на кризата мярката е полезна и задържа нивата на безработицата, смята още Сачева.

Държавата сме всички ние – и работодателите, и работниците, и всички – трябва да мислим и за приходите в държавата, а що се отнася до доходите на работниците – принципът е да се запазват доходите и покупателната способност на хората. Мярката ще претърпи промени и процентът на работодателя може да бъде намален.

По отношение на обезщетенията за безработни има какво да се промени и направи, в момента се анализират различни възможности, допълни Сачева.

„Не бих казала, че завърналите се от чужбина, които са се регистрирали за получаване на обезщетения, са проблем за държавата – те са около 2500 души. Ако са работили законово в чуждата държава и са имали трудов договор, те могат да получават обезщетения от държавата, в която са работили. Голяма част от тях са се върнали у нас само за периода на кризата и очакват да се върнат в държавите, в които са работили. Към момента не са проблем за бюджета на Фонд „Безработица“, допълни Сачева.

И потвърди, че има сериозни сигнали – макар и малко на брой – за злоупотреби по мярката 60/40. „В момента те се проверяват. Сигналите за злоупотреби са единични и са за това, че не са изплатени възнагражденията им в пълен размер. Открихме и малък брой хора, които са пътували с декларации за работа през КПП-тата, а пък имат регистрации като безработни или изобщо нямат трудов договор“.

Днес в Народното събрание ще се гледа предложението още 30 дни неплатен отпуск да се считат за трудов стаж и да се плаща. В България има 220 хиляди деца в предучилищна възраст, и още около 600 хиляди в учебна възраст – от тях ако мярката за допълнителен отпуск трябва да е в полза на около 300 хиляди деца, това са над 250 милиона лева от бюджета, така че това е сериозно перо и трябва да се направят необходимите разчети и преценки какво да се направи, уточни Сачева.

Опитваме се да бъдем максимално гъвкави и да отговаряме на условията, които всеки ден се предприемат – що се отнася до хората с увреждания, пенсионерите и други уязвими групи, там мерките работят и те няма да бъдат поставяни под въпрос. Що се отнася за работещите хора, които имат нужда от подкрепа – например по мярката за 375 лв. има около 3000 души, които ще се възползват от нея. Но тя ще продължи и следващия месец. Икономически активните хора не търсят помощ, а работа – надявам се през лятото да можем да предложим повече занимания за децата – детски кътове, занимания на открито, защото родителите вече са ползвали отпуската си и трябва да бъдат подпомогнати в грижите за деца до 14-годишна възраст, каза още министърът.

В момента намалява броят на хората, които ежедневно се регистрират в Бюрата по труда, като средно около 3000 души на ден подават документи за обезщетение. Конкретно след кризата с коронавируса се регистрират по около 1300 души на ден. Кадри се търсят в здравеопазването, социални услуги, в производството на храни и напитки, кол-центроле, в селското стопанство, в туризма, в логистиката.

Почти 28 хиляди теста трябва да бъдат направени на хора и персонал в домовете за възрастни и хора с увреждания, като за момента има 89 души заразени, 5 починала, а 39 от заразените са служители. Към момента концентрация на заразата има само във Видин.

Индексирането на пенсиите няма да бъде отлагано, то е планирано за първи юли и пенсиите ще скочат с 6.7% тогава, напомни Сачева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати