Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сачева: Първите плащания за затворени бизнеси ще са следващата седмица

Общество

Сачева: Първите плащания за затворени бизнеси ще са следващата седмица

Снимка:

Тя добави, че за 7-8 работни дни по мярката за родителите 21 000 души са кандидатствали

Имаме ръст в регистрацията на безработни в последните дни. Много са причините, една от тях е затварянето на бизнес сектори, които не мислят, че могат да отворят след 21 декември. Това заяви пред бТВ социалният министър Деница Сачева.

Новата помощ, която даваме на родители, които си гледат децата вкъщи се отпускат и за безработни. Не е нужно да се регистрират за да получат помощи. Критерият е подоходен, а не регистрацията на безработен, уточни Сачева.

Тя добави, че за 7-8 работни дни по мярката за родителите 21 000 души са кандидатствали. По мярката за затворените бизнеси първите плащания ще бъдат направени следващата седмица, съобщи министърът.

За туризма и хотелите те могат да кандидатстват по мярката 80 на 20. Когато не е затворен хотелът, с тази остатъчна дейност, с която работи той би могъл да плаща тези 20%. Далеч съм от мисълта, че всички бизнеси и казуси са обхванати от всички видове мерки. Няма универсална мярка, която да обхване всички бизнеси, подчерта Сачева.

Тя подчерта, че 1,1 млрд. лева са изплатени на компании от социалното икономическото министерство.

Насърчавам всички да проверят правилата и да се запознаят с условията. Над 20 000 общо са работодателите, получили подкрепа с нашите мерки, коментира още Деница Сачева.

Домовете за деца, които предстоят да бъдат закрити, както този в Стара Загора, децата от там, ще бъдат преместени в Центрове за настаняване от семеен тип през следващата година. За всички деца от домове, се погрижихме да получат таблети и да могат да учат сега в момента дистанционно, каза още социалният министър.

Останаха още 21 дома за деца, а бяха над 500. До 2025г ще бъдат закрити и тези, като за всички ще има грижа, няма да се разделят братя от сестри подчерта Сачева.

Домовете за стари хора и за хора с увреждания са язва, за тях има много какво да се прави. Самите ние сме предприели действие за извеждане на хората от тези домове, надявам се до няколко години да се похвалим, че са закрити и тези домове.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още