Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Съдът: Комисията срещу дискриминация да разгледа сигнали срещу Волен Сидеров

Общество

Съдът: Комисията срещу дискриминация да разгледа сигнали срещу Волен Сидеров

Снимка:

Административен съд София – град отмени решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което беше отказано разглеждането на жалбите на членовете на София Прайд срещу предизборната платформа на Волен Сидеров на местните избори през 2019 г. Тогава Сидеров обещаваше да спре „гей-парада“ в София.

В поредица от публични изяви пред различни медии, телевизия „Алфа“, „Фейсбук“, интернет страницата на вестник „Атака“ и на най-малко един билборд, Сидеров призовава избирателите си да му гласуват доверие за нов кмет на София и забрана на прайда, припомниха от организацията.

През октомври 2019 г. те подават жалба до Общинската избирателна комисия за област София за нарушения на Избирателния кодекс от страна на Сидеров. С жалбата се иска премахването на незаконосъобразните агитационни материали поради накърняване на добрите нрави, тъй като с тях се обещава ограничаването на конституционни права на дискриминационен принцип. Избирателната комисия реши, че жалбата не попада в тяхната компетенция и я изпрати в КЗД.

След като КЗД образува преписка, докладчикът Златина Дукова на два пъти изпраща писма до жалбоподателите с искане да уточнят от какво се оплакват и какво искат. На два пъти те отговарят, че се оплакват както от агитационните материали и от бездействието на членовете на избирателната комисия, по чиято вина материалите не са премахнати.

На 23 септември 2020 г. КЗД намира, че не е сезирана с надлежно искане и че не е уточнено от жалбоподателите какво точно и срещу кого следва да бъде установено и прекратява производството.

Организационният комитет на София Прайд обжалва решението на КЗД пред Административен съд София – град. С определение от края на миналата година, получено от активистите тази седмица, съдът се произнася, че жалбоподателите „много ясно сочат както какво е искането до КЗД [и че то е в рамките на правомощията ѝ]; срещу кого е жалбата, респективно кои са нарушителите на [закона][…]“. Съдът посочва още, че жалбата е била редовна и допустима за разглеждане и не са били налице основания за прекратяване на производството.

Поради тези две причини Административен съд София – град отменя решението на Комисията за защита от дискриминация и връща преписката на КЗД за произнасяне по същество.  


Коментари (1)

Пацо Абсолютна пародия - извратеняците се оплакват от "нарушаване на добрите нрави" ! Баси и наглостта, мале-е-е-е! Това трябва просто да се изчегърта...
07.01.2021 15:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още