Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сакскобургготски уверяват няма да търсят обезщетение за двореца "Врана"

Общество

Сакскобургготски уверяват няма да търсят обезщетение за двореца "Врана"

От секретариата на фамилията Сакскобургготски уверяват, че няма да водят дела за обезщетение за двореца "Врана" заради това, че в годините са били лишени от правото да ползват този имот. В съобщение на медиите те упрекват, че имало злонамерени и стари слухове, които излезли отново след решението на САС по делото за Дворец "Врана".

Припомняме, на 29 юли Софийският апелативен съд върна на фамилията Сакскобургготски двореца Врана.  "Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи", се казва в съобщението от секретариата.

Припомняме също, че преди да се върне в България в интервю на Кеворк Кеворкян Симеон Сакскобургготски също се отричаше от идеята да претендира за каквито и да е имоти. Впоследствие се отказа от царската си титла, за да стане премиер на България.

От администрацията на фамилията на Симеон Сакскобургготски уточняват, че "режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България е наложен от чужди сили. Следователно - не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение.".

Те припомнят, че сградата на двореца "Врана", откакто е върнат на фамилията с единодушното решение на Конституционния съд през 1998, се реставрира с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници, за да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още