Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Съмнение за насилие в дом за възрастни хора в София

Общество

Съмнение за насилие в дом за възрастни хора в София

Снимка:

Съмнение за насилие в дом за възрастни хора  в столичния квартал „Драгалевци“. Затова съобщиха близки на семейство пенсионери пред Нова тв. След три дни престой, те взели възрастния мъж със синина и кръвоизлив на окото, огромна рана на ръката и други охлузвания по тялото. Според Албена Ковачева, която е внучка на пострадалите, те са настанени в дома на 1 октомври следобед от техния зет – Михаил, който подписва и договор с уговорката, че мъжът и жената ще бъдат настанени заедно. Месечната такса за дома е 700 лв. на човек.

„Всичко изглеждаше добре до първата вечер. Първо телефонът даваше свободен сигнал, а след това беше изключен. На другия ден дойдох, за да разбера какво се случва. Обясниха ми, че телефоните са прибрани на съхранение в каса, защото са забранени. Не ни бяха предупредили за това“, разказва Михаил.

Заради липсата на връзка с възрастните хора семейството им започва да се съмнява какво се случва. Многократно е търсен контакт с управителя на дома, която им съобщава, че мъжът и жената са разделени.

„По думите на управителката баба ми не можела да съжителства с дядо ми след 70 години брак. И след първия ден, прекаран в дома, баба ми нито питала за него, нито го търсела. Наложи се да викнем полиция, след като дядо ми се появи с посинено око, кръвоизлив и рана на ръката. Обяснението беше, че дядо ми е паднал по стълбите, а раната е от търкане с кисе“, обяснява внучката.

Според медицинското свидетелство обаче тези рани са получени след удари от твърди тъпи предмети. Пред Нова тв управителят обясни друга версия. Тя посочи, че първият ден дядото е паднал по стълбите, а на следващия бил ударен от друг потребител. Пенсионерите са изведени след намесата на полиция.

„Когато е претърпял инцидент, смятам, че управителката е трябвало да сигнализира близките. Сигнализирали сме полицията, очакваме някакво действие. Очакваме и записи от камерите“, добавя Албена.

След публикация в социалните мрежи, към жената са изпратени още няколко сигнала за притеснителни случаи в дома. Тя разказа за две жени, които видели как бият възрастен мъж в двора на дома и сигнализирали прокуратурата. В последствие, по техните думи, върху оградата на дома е поставена плътна мрежа, която закрива видимостта.   


Топ новини

виж още

Актуална тема