Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Само 11% от българите спестяват, 57% смятат, че в миналото са живели по-добре

Общество

Само 11% от българите спестяват, 57% смятат, че в миналото са живели по-добре

Само 11% от българите спестяват, 57% смятат, че в миналото са живели по-добре - Tribune.bg

62% от българите имат десни възгледи за данъците и смятат, че трябва да бъдат намалени

77% от българите казват че България върви по грешен път и 68,7% смятат, че това се отнася за света като цяло. Въпреки това 78,7% от българите твърдят, че собственият им живот се развива добре.

Това показват данните от представително национално допитване (чрез Тренд и Алфа рисърч) за приоритетите на българите за 2023. Анализът на обществените нагласи беше представен на годишната среща на бизнеса с властта Powers Summit 2022.

„Такъв дисингритет – аз съм добре, но България и светът са зле, се наблюдава само в много кризисни ситуации“, коментира Боряна Димитрова - управител, Alpha Reseacrch.

Най-сериозните проблеми на българите са цените и инфлацията, нивото на доходите и средата.

62% се обявяват за намаляване на данъците, а 38% - за лявата мярка увеличение на данъците и увеличаване на солидарността.

58% от анкетираните са песимисти дали през 2023 г. България ще се развива по-добре в сравнение с 2022.

Димитрова призова за прагматизъм на политиците и бягство от популизма.

57% от българите смятат, че животът в България е бил по-добър преди. Оптимисти са само най-младите на възрасти 18-29 г., съобщи Димитър Ганев – управител на Trend.

Проучването на „Тренд“ потвърждава, че най-важен приоритет трябва да е борбата с високите цени – за 74% от анкетираните. 79% казват, че социалната криза е приоритетната за решаване. Едва 9% посочват мигрантската криза и 7% - екологичната.

Хората цялостно дават положителна оценка за аспектите на живота си, но 68% не са удовлетворени от доходите си. Тревожна е тенденцията, че само 11% от българите могат да спестяват. Масово хората живеят от спестяванията си или дори не могат да си позволят да се справят без кредити.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети