Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Съвети от столетника хирург

Общество

Съвети от столетника хирург

Снимка:

В едно интервю академик Федор Григориевич Углов казва: „Животът е дълъг, но мога да разкажа за него за 15 минути." Живял 103 години и в пълно здраве продължил да работи до смъртта си. Направил последната операция на 100-годишна възраст, за което е вписан в Книгата на рекордите на Гинес, като най-старият практикуващ хирург.

Той казвал, че на земята индивидуалното безсмъртие е невъзможно, но активно дълголетие е възможно, което доказал с живота си. До последните дни академик Углов не спрял да работи. Но това не е само дело на лекар, писател, общественик. Това е служене - усърдно, безкористно и духовно. На него отдал цялото си време и усилия. Фьодор Григориевич непрекъснато повтарял думите, изречени от майка му: „Федя, прави добро на хората и не чакай за това награди." Знаел наизуст много молитви.

В годината на 110-ата годишнина от рождението на Федор Григориевич излиза книга с рецепти за активно дълголетие. Основната тайна на дълголетието е вярата в Бог и спазване на Неговите заповеди. Авторът разкрива тази тайна тайно, метафорично, излагайки християнските истини на светски език и допълнени с медицински съвети. "Обичай ближния си, както обичаш себе си" е казано в Библията. И Фьодор Григориевич пише: „Обичам всички хора. Защо? Всички те, като мен самият се притесняват, страдат, нуждаят се от помощ, обич и любов. И са щастливи, когато са обичани. Хора! Обичайте се един друг! Опитвам се да следвам този съвет, доколкото мога, опитвам се да правя добро на хората. Давам всичко от себе си, за да спася човек от болест, да удължа живота му. Но това се отнася за тези, които са се обърнали към мен. А за останалите? Вероятно мога да им донеса добро, като им дам съвети как да пазят здравето си и да живеят дълъг живот. Кое все пак е най-важното? Според мен основното е да мислим за хората добро. Във всеки човек можете да намерите всичко - и добро, и лошо. Но ако търсите добре, тогава ще го намерите. И ще грешите по-рядко. И вие получавате добри хора повече, отколкото лоши. Хората не винаги искат и дори не винаги могат да покажат своята доброта. Все пак добротата често се приема за слабост. Затова най-разумно и благородно е - при среща с човек мислете за него с добро. Обичайте го!"

Академик Углов твърди, че е необходимо стриктно и внимателно да се отнасяме към собственото си тяло, дадено ни от Бог, тъй като в него обитава нашият дух. Тялото трябва да бъде защитено както и душата, защото тя е съд, хранилището на нашата душа: „Към вашето здраве, което сте получили при раждането, отнасяйте се разумно и с благодарност за такъв красив, ценен дар. Здравето е необходимо да се пази, съхранява, но не и да се изнежва. Ако обичате да работите, ще укрепите душата си и тялото по естествен път. Лентяят е празен и никому не нужен, безполезен човек. Той живее безцелно, за сметка на другите. Няма дълголетници мързеливи хора”.

Всеки съвет в книгата на Углов е проверен и точен, потвърден от клинични наблюдения, анализ на човешките съдби и личен опит.

Ето някои от неговите съвети:

1. Ако ръцете ви са уморени от продължителна напрегната работа, съединете дланите си заедно и бързо, бързо ги търкайте една в друга, докато почувствате силна топлина (10-12 секунди). След това разтрийте ръцете си, една с друга, както при миене (10 секунди) и след това, изтръскайте напълно отпуснати китките 8-10 пъти.

2. Ако главата стане тежка и се чувствате уморени, седнете изправени, наклонете главата назад до краен предел, така че на притискате силно мускули на врата. Задръжте главата си в това положение за 8-10 секунди и след това я спуснете върху гръдния кош. Стойте така 10-15 секунди. Повторете още веднъж отначало.

3. Ако очите ви са уморени от напрежението, затворете ги за 5 секунди, отворете и погледнете върха на носа. Повторете всичко отначало 3-5 пъти.

4. Ако сте много развълнувани и превъзбудени, опитайте се да направите 10 дихателни вдишвания с кратко вдишване и удължено издишване. Вдишайте на едно, на 3 - 4 издишване.

5. Ако чувствате, че ви се доспива, седнете изправени, изпънете раменете назад, повдигнете брадичката си, спуснете ръцете на торса, длани успоредни на седалката. Стегнете мускулите на гърба, ръцете, шията и задръжте в тази позиция за 10-12 секунди. Отпуснете се за 10-15 секунди и повторете отново.

6. Ако чувствате, че краката ви отекли и вцепенени, опънете ги под масата силно напред, опитайте се да издърпате чорапите си, след това станете и направете още 10 издърпвания на чорапи. След това седнете и отпуснете краката си.

Такива техники могат да се използват на работното място за облекчаване на умората и да не се нарушава работната среда

Какво е важно все пак за дълъг живот?

1. Работа, постоянна и енергична.

2. Правилно съчетание на работа, почивка и хранене.

3. Добър психологически климат в колектива и семейството.

4. Мярка, без всякакви излишества във всичко.

5. Честност, откритост, доброжелателност и намаляване на конфликтните ситуации.

6. Духовно и материално удовлетворение от живота.

7. Липса на лоши навици.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още