Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Създава се постоянно действащ фонд за културно сътрудничество в Югоизточна Европа

Общество

Създава се постоянно действащ фонд за културно сътрудничество в Югоизточна Европа

Снимка:

България е натоварена със задачата да подготви механизмите за действие на фонда

Създава се постоянно действащ фонд за културно сътрудничество в Югоизточна Европа. Това заяви министърът на културата Боил Банов веднага след заседание на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа, чийто председател досега бе България.

„Чрез този фонд, финансиран основно чрез бюджетите за култура на нашите страни, ще инвестираме допълнителни средства и енергия в популяризирането на нашите култури, наследство, творчество и иновации, както и ще съдействаме за утвърждаване на положителния образ на региона като цяло“, заяви Боил Банов.

Той посочи, че фондът ще даде перспектива на творците от целия регион да общуват заедно, да работят заедно, да се състезават заедно 

България е натоварена със задачата да подготви механизмите за действие на фонда, както и да разработи учредителните документи. Министър Банов увери, че при разработването на тези документи ще се работи с всички държави от региона, така че фондът да бъде максимално полезен за всяка една от страните. 

„Вече 15 години този Съвет е важен инструмент за продуктивни и успешни дебати и активен диалог, благодарение на който разширяваме сътрудничеството в областта на културата между страните на региона. С усилията на българското председателство Съветът се е утвърдил в още по-голяма степен като политически орган в Югоизточна Европа, който работи за интегритета на региона“, заяви Банов.

Той официално предаде председателството на Съвета на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа на република Хърватия за следващата една година.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив