Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сбърка ли Радев историческите факти за боевете на Шипка?

Общество

Сбърка ли Радев историческите факти за боевете на Шипка?

Снимка:

„Преди 144 години на този връх се решава изходът от Руско-турската освободителна война и съдбата на България. От тогава всяка година, поколения наред, хиляди българи от всички краища на Родината изкачват Шипка, за да отдадат почит пред паметта на онези, на които дължим свободата си. Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и руските войни“, това заяви държавният глава по време на словото на връх Шипка.

Именно последната реплика буди нови съмнения за познаването на историята на страната ни от Румен Радев. Според документите, запазени във времето, в битката на Шипка е имало много малък брой руски войни. В отбраната на прохода участват 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк, в които служат украинци от Полтава; 4-та стрелкова бригада, съставена от украински селяни от Херсонска област; 53-ти Волински, 54-ти Мински, 55-ти Подилски и 56-ти Житомирски полк на 14-та дивизия, състоящи се от селяни и граждани от Харкивска, Полтавска, Киевска и Херсонска област.

„Благодаря на всички участници в похода към върха за извървените километри, защото всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ. Вечна памет на героите и на нашите освободители! Да живее България!“ , завърши словото си президентът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още