Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сбогувахме се със световноизвестния оперен певец Камен Чанев

Общество

Сбогувахме се със световноизвестния оперен певец Камен Чанев

Снимка:

Той почина преди два дни от COVID-19

Стотици близки, приятели и колеги си взеха последно „Сбогом“ със световноизвестния оперен певец Камен Чанев в Стара Загора. Любимецът на публиката загуби най-тежката битка в живота си с коварния COVID-19 на 56 - годишна възраст.

По идея на старозагорския митропорит Киприан, който е заклет почитател на операта, Чанев бе погребан в двора на митрополитския храм "Свети Димитър" в Стара Загора - място, запазено по принцип само за духовници и много заслужили пред Стара Загора покойници. Заукопойната служба бе ръководена от протосингела на митрополията архимандрит Богослов.

В Старозагорската опера в памет на Камен Чанев се получиха венец и съболезнователен адрес от Министерството на културата и цветя от всички опери в страната, съобщи "24 часа". Отделно солисти на Софийската опера му изпратиха прощално писмо, съболезнователен адрес подписа и директорът на операта в София Пламен Карталов. Съболезнования изпратиха още кметовете на София и на Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, както и много колеги на певеца от чужбина, съобщиха още от пресцентъра на Старозагорската опера

Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера. Той беше солист на Националната опера, както и на Пражката.

Камен Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.

През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Изявява се в основния теноров репертоар – освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско“ и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот“).

От 2016 г. е в трупата на Държавна опера – Стара Загора.

Поклон пред светлата му памет!  

Камен ЧаневКамен Чанев


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още